Criză totală în Ucraina – mii de mitraliere, lansatoare de rachete, avioane și blindate au fost donate. Ce a decis România

Adriana Olaru 01.03.2022, 15:10
Criză totală în Ucraina – mii de mitraliere, lansatoare de rachete, avioane și blindate au fost donate. Ce a decis România

Situația din Ucraina este din ce în ce mai gravă, iar în ultimele ore Harkov, al doilea cel mai mare oraș, a fost atacat puternic. Oamenii au suprins imagini dramatice și din Kiev, acolo unde au avut loc cel puțin două explozii uriașe azi-noapte. Armata lui Putin pregătește asaltul total, tancuri și transportoare blindate formează un șir lung care se întinde pe 64 de kilometri, potrivit imaginilor publicate din satelit. Trupele sunt la mai puțin de 20 de kilometri de Kiev și așteaptă momentul în care va fi programat atacul.

Deși președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a cerut în nenumărate rânduri ajutor de la Uniunea Europeană, nimeni nu poate să intervină armat în războiul cumplit care se duce de șase zile pe teritoriul de la granița României. Asta pentru că Ucraina nu este stat NATO și spunea inclusiv președintele SUA, Joe Biden, că o rispostă armată din partea europenilor sau din partea celor din Statele Unite ar însemna, practic, al Treilea Război Mondial.

România a trimis ajutoare importante

Nici România nu poate să trimită sprijin în Ucraina pentru a participa fizic la luptele cumplite care se duc în aceste ore. Însă Guvernul de la noi a anunțat că ajută statul vecin cu combustibil, veste anti glonț, căști, muniție și echipamente militare care le lipsesc ucrainenilor. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a anunțat că trimite echipamente medicale și medicamente pentru a-i sprijini pe cei răniți. De asemenea, președintele a anunțat că țara noastră va fi un hub umanitar. Până acum, spun sursele din Ucraina, peste 300 de civili au fost uciși de armata trimisă lui Vladimir Putin.

Toată lumea s-a mobilizat și încearcă cum poate să-l ajute pe președintele Zelenski în tot acest proces. Prin urmare, multe state din lume au anunțat că trimit sprijin militar, constând în materiale necesare în luptă, muniție sau combustibil.Uniunea Europeană a anunțat că ajută cu 70 de avioane și milioane de euro, iar defalcat oficialii mai multor țări din lume au anunțat ajutoarele pe care au de gând să le trimită sau le-au trimis deja.

Criză totală în Ucraina – mii de mitraliere, lansatoare de rachete, avioane și blindate au fost donate. Ce a decis România
Criză totală în Ucraina – mii de mitraliere, lansatoare de rachete, avioane și blindate au fost donate. Ce a decis România

O bună parte dintre ajutoare au ajuns deja, iar oficialii comunică aceste transporturi către Ucraina abia după ce ajung, de frică să nu fie lovite mașinile de transport sau să fie blocate cumva. Cu atât mai mult cu cât oficialii ruși au anunțat că o astfel de mișcare poate fi periculoasă, fiind pot fi lovite mașini pe teritoriul Ucrainei. În această dimineață, spre exemplu, mai multe mașini trimise de Ucraina au ajuns în România pentru a încărca ajutoarele necesare.

Ce primește Ucraina în plin război

Germania, unul dintre cele mai puternice state din Europa, a anunțat că trimite în Ucraina 1.000 de arme antitanc, peste 500 de rachete sol-aer, 4.000 de lansatoare de rachete antitanc, 14 vehicule blindate și în jur de 10.000 de tone de combustibil. Și oficialii din Finlanda au anunțat că ajută cu circa 2.500 de puști de asalt, 150.000 de muniții  și 1.500 de lansatoare de rachete.

Pe lângă rachete și mitraliere, Olanda a anunțat că mai trimite și roboți care pot detecta minele, dar și sisteme radar care să-i ajute pe ucraineni să se ghideze mult mai bine. Și Cehia a anunțat un ajutor de peste 30.000 de pistoale, mitraliere și puști de asalt. Și Marea Britanie a anunțat că va ajuta cu blindate Saxon și cu mii de rachete antitanc. Și nu doar Europa reacționează: Australia trimite armament în valoare de 50 de milioane de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe