Creșele trec la Ministerul Educației. Pot fi înscriși copii cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani

Ioana Bucur 10.09.2021, 20:58
Creșele trec la Ministerul Educației. Pot fi înscriși copii cu vârste cuprinse între 11 luni și 3 ani

Creșele trec la Ministerul Educației, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce va fi adoptat de executiv în ședința de guvern de vineri seară. Inspectoratele și grădinițele vor fi obligate să realizeze reorganizarea rețelei școlare, cu sprijinul autorităţilor administraţiei publice locale, termenul limită fiind data de 1 octombrie 2021.

Ministerul Educației va prelua creșele

Inspectoratele vor finaliza procedura de arondare a creșelor de stat la unitățile de învățământ preuniversitar școlar tot până la data de 1 octombrie 2021, cu informarea Ministerului Educației. La aceste unități vor putea fi înscriși copii cu vârste cuprinse între 11 luni și trei ani.

În luna august, Ministerul Educației anunța că a fost adoptat costul standard per copil în creșă, care este de 15.010 lei per copil, pe an, plus 585 lei cheltuieli materiale.

„Pentru a avea un ordin de mărire, pentru un copil de grădiniță costul standard este de 7.431 de lel, adică sub jumătate. Pentru un elev, costul standard este de 6.111 lei”, afirma Cîmpeanu pe 6 august.

Pentru noul an școlar 2021-2022, se vor accepta, pentru ocuparea unei funcții didqactice de educator-puericultor și absolvenți liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare care au urmat cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terți, precum și absolvenți cu diplomă de licență, specializarea pedagogia învățământului preșcolar și primar sau absolvenți ai programelor de masterat didactic, specializarea educație timpurie.

Educatorii-puericultori din structura creșelor de stat care trec în coordonarea Ministerului Educației, începând cu anul școlar 2021-2022 pot ocupa, în următorii 4 ani, funcția de educator-puericultor, cu condiția îndeplinirii cerințelor specifice din Metodologia de recunoaștere și atestare a competențelor profesionale pentru ocuparea funcției de educator-puericultor, elaborată de Ministerul Educației.

Creșele trec la Ministerul Educației
Sorin Cîmpeanu

În jur de 2.400 de elevi nu începe școala în sălile de clasă

12 localități din România au depășit rata de infectare de 6 la mia de locuitori ceea ce înseamnă că, în acele zone, elevii nu vor începe școala, luni, cu prezență fizică.

„Ordinul comun prevede că ziua de vineri, cea de astăzi, este zi de referinţă pentru scenariul aplicat pentru întreaga săptămână care va începe luni. Astăzi avem, din păcate, 12 localităţi care au depăşit rata de infectare de 6 la mie”, a anunţat vineri seară, Sorin Cîmpeanu.

Numărul total al elevilor din aceste localităţi este 2.400, mai puţin de 1 la mie din numărul elevilordin România.

„Din păcate, nu vor avea şansea participării cu prezenţă fizică începând de luni, cu ceremoniile de deschidere a anului şcolar (…) Unele sunt foarte puţin peste 6 la mie, ne exprimăm speranţa că vor reveni foarte curând sub 6 la mie” a mai afirmat Cîmpeanu.