Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul în 2022. Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul

Iancu Andreea 10.09.2021, 14:11
Ce se întâmplă cu Evaluarea Naţională şi Bacalaureatul în 2022. Sorin Cîmpeanu a făcut anunţul

În contextul pandemiei, învățământul din România a suferit schimbări în ultimul an și jumătate. Astfel, elevii și cadrele didactice s-au văzut în fața variantei de ore desfășurate online, în timp ce regulile din școli s-au schimbat pentru a împiedica răspândirea virusului. Pentru că printre cei mai afectați de lipsa cursurilor în varianta fizică sunt elevii ce susțin examenele de final de ciclu școlar, Ministrul Sorin Cîmpeanu a dezvăluit ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2022. Oficialul din Educație a explicat faptul că autoritățile își doresc ca în noul an școlar 2021 – 2022, elevii să poată merge fizic la cursuri, precizând și care vor fi condițiile de înscriere în învățământul gimnazial și liceal.

Cum se vor desfășura Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2022. Ministrul Sorin Cîmpeanu oferă explicații

Anul școlar 2021 – 2022 urmează să debuteze de luni, 13 septembrie. În acest context, ministrul Sorin Cîmpeanu a oferit mai multe detalii despre modul cum va decurge acesta precum și despre Evaluarea Națională și Bacalaureatul ce vor avea loc în 2022. Ministrul Sorin Cîmpeanu a menționat în cadrul unei intervenții televizate la Digi24 că dorește ca examenele să decurgă normal, după ce în urmă cu un an de zile, acestea au fost suspendate din cauza pandemiei și a desfășurării orelor online. În acest moment nu se pune problema suspendării sau modificării celor două examene.

În momentul de faţă, suspendarea tezelor a fost valabilă doar pentru anul trecut, deci, în momentul de față, tezele se vor da normal, simulările se vor derula normal. Mai mult decât atât, la (evaluări – n.r.) clasa a II-a, a IV-a a VI-a vrem corectarea informatizată şi corectarea datelor pe fiecare item, ca să avem o relevanţă şi să fie un instrument de decizie cu privire la porţiunile din materie în care trebuie intervenit mai puternic. Se vor da simulări, se vor da teze, vrem să se deruleze normal acest an. Din punct de vedere al admiterii la liceu (…) nu va fi niciun fel de schimbare anul acesta. O schimbare necesită consultare, trebuie să fie anunţată cu cel puţin un an înainte, deci admiterea la liceu, în vara viitoare, se va da exact după aceleaşi reguli după care s-a dat şi anul acesta. Și bacalaureatul la fel, a precizat Cîmpeanu, joi, la Digi24.

Bacalaureat unitar, după 2027

Oficialul din Educație a ținut să precizeze faptul că modificările la examenul de Bacalaureat nu vor avea loc în perioada următoare. Sorin Cîmpeanu estimează că varianta unul Bacalaureat unitar ar putea începe abia după anul 2027.

Un Bacalaureat unitar, bazat pe competenţe, ar putea să apară cel mai devreme în anul 2027, în cazul în care vom avea o lege prin care să agreăm acest lucru şi să înceapă în anul 2023, un elev de clasa a IX-a ştiind cum trebuie să se pregătească pentru un Bacalaureat care va fi diferit abia în anul 2027, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu Evaluarea Națională și Bacalaureatul în 2022
Elevii se pregătesc de începerea noului an școlar

Cum va debuta noul an școlar. Elevii încep școala luni, 13 septembrie

Având în vedere că mai sunt doar câteva zile până când elevii vor reveni în bănci, ministrul Educației a explicat cum vor decurge festivitățile de deschidere ale noului an școlar. Astfel, doar elevii din trei localități vor lipsi anul acesta de la prima zi de școală, aceste orașe aflându-se în carantină. Pe de altă parte, conform regulilor, masca de protecție va fi obligatorie în curtea școlii la deschidere, ceremonia urmând să nu depășească o oră și jumătate.

Cât voi fi ministru voi face tot posibilul ca elevii să meargă la şcoală. Luni, 3 milioane de elevi ajung fizic la şcoală, cu excepţia a celor din 3 localităţi carantinate. Festivităţile de deschidere sunt şi ele deschise anul acesta, dar cu anumite reguli. Recomand să nu vină ambii părinţi la festivitatea de deschidere. Va fi obligatorie masca de protecţie, vor dura maximum 1 oră şi jumătate şi se vor ţine afară. Nu trebuie să se formeze aglomerări!, a precizat ministrul Cîmpeanu în emisiunea Vorbește lumea, la Pro TV.

De asemenea, în timpul orelor, elevii vor purta mască de protecție pe tot parcursul prezenței lor la școală, excepție făcând doar orele de sport, dar numai atunci când rata de incidență din localitate este de sub 2 la mie.

La ore, elevii vor purta măştile, alături de profesori. Excepţie se face pentru orele de sport, dar rata de incidenta să nu fie peste 2 la mie. O altă excepţie la purtarea măştii de protecţie o reprezintă elevii din şcolile speciale. Eu o să particip la mai multe festivităţi de deschidere luni. Voi fi în judeţul Prahova, în prima parte a zilei, apoi voi fi în Bucureşti, la Colegiul Gheorghe Lazăr. Voi ajunge şi la Colegiul Naţional George Coşbuc, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Vorbeşte Lumea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...