Ce spune Rusia despre închiderea frontierelor pe fondul mobilizării parțiale. Kremlinul recunoaște că a făcut erori la înrolare

Beatrice Dumitru 26.09.2022, 18:06
Ce spune Rusia despre închiderea frontierelor pe fondul mobilizării parțiale. Kremlinul recunoaște că a făcut erori la înrolare

După anunțul lui Vladimir Putin de săptămâna trecută cu privire la mobilizarea parțială a 300.000 de persoane, sute de mii de cetățeni ruși au fugit din țară pentru a evita să ajungă pe frontul din Ucraina. În acest context, în Rusia se discută despre închiderea frontierelor țării.

Rusia ar putea închide granițele țării

Presa rusă a scris că o serie de bărbați în vârstă sau scutiți din punct de vedere medical, au fost chemați pentru a merge la război în Ucraina. Guvernatorii regionali din Daghestan și Buriatia, două regiuni care au cunoscut procese agresive de mobilizare, au declarat că s-au făcut greșeli în privința trimiterii ordinelor de încorporare.

După apariția acestor informații, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a recunoscut că unele convocări au fost făcute din greșeală, precizând că erorile sunt corectate de guvernatorii regionali și de Ministerul Apărării, în timp ce în Rusia au avut loc proteste masive și mulți ruși au părăsit țara. Acesta a vorbit și despre închiderea granițelor Rusiei.

Ce spune Rusia despre închiderea frontierelor pe fondul mobilizării parțiale. Kremlinul recunoaște că a făcut erori la înrolare
Rușii stau la cozi kilometrice pentru a fugi din țară.

Există cazuri în care decretul a fost încălcat. Aceste cazuri de nerespectare a criteriilor cerute sunt eliminate. Autoritățile nu au luat o decizie cu privire la închiderea granițelor pentru bărbații cu vârsta necesară pentru înrolare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de Reuters.

Peste 200.000 de ruși au fugit din țară

Precizările lui Dmitri Peskov vin pe fondul temerilor tot mai mari de închidere a frontierei, după ce la granițele Rusiei s-a înregistrat un aflux fără precedent de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, de când a fost declarată mobilizarea parțială.

În urma acestui exod, un vechi deputat rus, Serghei Țekov, a spus că granițele țării ar trebui să fie închise pentru bărbații eligibili pentru recrutare.

Toată lumea care are vârsta de recrutare ar trebui să aibă interdicție de a călători în străinătate în situația actuală”, a declarat Serghei Țekov, membru al Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei.

Și mass-media rusă cu sediul în străinătate, inclusiv site-urile independente Meduza și Novaya Gazeta Europe, au susținut că Kremlinul intenționează să închidă frontierele pentru bărbații apți pentru a merge pe front în Ucraina.

Duminică, Novaia Gazeta a raportat că 261.000 de bărbați au părăsit țara de când a fost declarată mobilizarea parțială, citând o sursă anonimă din administrația prezidențială a Rusiei. Tot duminică, la punctul de trecere al frontierei dintre Rusia și Georgia, Verkhny Lars, era o coadă de 2.300 de mașini.

Potrivit unor imagini apărute pe rețelele sociale, blindatele ar fi ajuns la punctul de frontieră Verkhny Lars, unde ar urma să istaleze un blocaj rutier.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...