Cresc impozitele în România, salariile și pensiile vor fi mai mici: pare singura soluție și vine de la FMI

Gabriel Peneș 05.05.2023, 10:43
Cresc impozitele în România, salariile și pensiile vor fi mai mici: pare singura soluție și vine de la FMI

Bugetul statului trebuie reechilibrat, iar una dintre soluții pare să fie creșterea impozitelor, atât în privința salariilor, dar și a pensiilor. Cel puțin acestea sunt scenariile de lucru ce se află pe masa Guvernului, unele dintre ele fiind venite din partea Fondului Monetar Internațional.

Cresc impozitele în România, salariile și pensiile vor fi mai mici

Guvernul caută soluții pentru echilibrarea bugetului și încadrarea în deficitul bugetar prognozat. Și de unde ar putea statul să obțină mai mulți bani, dacă nu de la cetățeni? Iar soluțiile ce „plutesc în aer” vizează creșterea impozitelor, lucru ce va afecta atât salariile, cât și pensiile românilor.

În privința impozitării salariilor, PSD militează cu ardoare pentru introducerea celui progresiv, în timp ce PNL nu vrea cu niciun chip să se renunțe la cel unic, existent la ora actuală. Dar, până la urmă, soluția s-ar putea să vină dinspre Fondul Monetar Internațional.

La ora actuală, conform Antena 3, executivul are pe masă mai multe variante de scenarii, unele dintre ele venite de la FMI.

Primul scenariul propus este să se rămână la impozitul unic pe salariu, dar acesta să crească de la 10%, cât este acum, la 15%. Măsura s-ar aplica pentru toate salariile din România, indiferent că vorbim de stat sau privat.

De asemenea, guvernul analizează și variante de impozit progresiv. Printre acestea se află și propunerile venite de la Fondul Monetar Internațional.

Cresc impozitele în România, salariile și pensiile vor fi mai mici pare singura soluție și vine de la FMI
Impozitele ar putea crește în România, atât cel pe salarii, cât și pe pensii, dacă guvernul adoptă propunerile venite de la FMI

Pare singura soluție și vine de la FMI

În această privință, conform sursei citate, există două variante propuse de FMI de impozit progresiv pe toate salariile din România. Prima prevede un impozit de 10% pentru cei care au salariul net de până la 6.000 lei, iar cei care au salarii nete de peste 6.000 lei să plătească un impozit dublu față de cel de acum, adică 20%.

Cea de-a doua variantă de impozit progresiv este să rămână impozitul de 10% pentru cei care iau sub 8.000 lei în mână și cei care au peste 8.000 lei net să plătească un impozit de 25%.

În acest context, amintim că premierul Nicolae Ciucă a declarat că se fac analize privind impozitarea veniturilor de la stat, însă doar ale celor care depășesc salariul președintelui, care este de 15.000 lei net și că această cotă de impozitare ar putea fi de 16%, în loc de 10%.

Pe de altă parte, și dinspre Banca Mondială au venit propuneri care nu „sună” deloc bine pentru mulți români. Acestea prevăd eliminarea unor scutiri pentru angajații din IT, construcții, agricultură și sectorul alimentar. În aceste domenii sunt salariați care nu plătesc mare parte din contribuții la sănătate sau la pensii.

Dar Banca Mondială mai propune și un lucru ce va lovi în toți seniorii și anume eliminarea scutirilor de impozit pentru toți pensionarii. Ce înseamnă asta? O introducere de impozit pe toate pensiile din România. În acest moment, pensiile mici sub 2.000 lei nu sunt impozitate. Rămâne de văzut ce soluții va alege Guvernul și cu ce costuri pentru români.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....