Coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol. Ucraina a ajuns la un acord preliminar cu Rusia

Elena Avramescu 20.04.2022, 10:08
Coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol. Ucraina a ajuns la un acord preliminar cu Rusia

Ucraina a ajuns miercuri la un acord preliminar cu Rusia privind înființarea unui coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din orașul asediat Mariupol, a declarat vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk. Autoritățile locale spun că mii de oameni au fost uciși în asediul din Mariupol și că orașul-port de pe Marea Azov a fost aproape distrus.

Acord pentru un coridor umanitar pentru evacuarea femeilor, copiilor și bătrânilor din Mariupol

„Am reușit să punem de acord în prealabil un coridor umanitar pentru femei, copii și persoane în vârstă. Având în vedere situația umanitară catastrofală din Mariupol, aici ne vom concentra eforturile astăzi”, a scris acesta pe Facebook.

Un acord anterior de creare a unui coridor umanitar pentru ca civilii să părăsească Mariupol a picat pe 5 martie. De atunci, eforturile repetate de a crea un coridor sigur au eșuat, fiecare parte dând vina pe cealaltă. Vereshchuk a spus că încercarea de evacuare va începe la ora 14:00. (1100 GMT).

„Având în vedere situația de securitate foarte dificilă, pot apărea schimbări în timpul acțiunii pe coridor. Așadar, vă rugăm să urmați mesajele oficiale relevante”, a spus aceasta, potrivit Reuters.

Rusia a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie. Moscova le-a dat ultimilor apărători ucraineni de la o fabrică de oțel din Mariupol un ultimatum de capitulare.

Moscova neagă că a vizat civili în ceea ce numește o „operație militară specială” în Ucraina, despre care spune că are ca scop demilitarizarea Ucrainei și îndepărtarea naționaliștilor periculoși. Kievul și Occidentul resping poziția Rusiei drept un pretext nejustificat pentru o invazie.

Mulți civili prinși în fabrica Azovstal din Mariupol

Principalul obiectiv al Rusiei rămâne orașul-port din sudul, Mariupol, spune armata ucraineană. Trupele sale continuă atacurile asupra oțelăriilor Azovstal, unde se spune că trupele și civilii ucraineni rezistă.

Sunt mulți civili blocați în fabrica Azovstal asediată, spune viceprimarul din Mariupol. Rusia a dat un nou termen limită la ora 11:00 GMT, miercuri, trupelor ucrainene din Mariupol pentru a se preda, dar Ucraina a promis că va continua să apere orașul-port. Luptătorii susținuți de ruși încearcă să atace oțelăria Azovstal, unde se spune că trupele și civilii ucraineni rezistă.

„Pot confirma că există o mulțime de civili. Sunt în mare parte cetățeni ai clădirilor distruse cele mai apropiate și mulți muncitori ai uzinelor siderurgice. Ei știu că fabricile siderurgice aveau un adăpost anti-bombă bun și s-au aprovizionat cu alimente și apă în adăpostul anti-bombe. De aceea au decis împreună cu familiile lor să locuiască în acest adăpost anti-bomb”, a spus Serghei Orlov pentru BBC.

În prezent, nu este posibil niciun ajutor pentru cei din fabrică, spune el.

„Au o lipsă absolută de orice. Lipsa de apă, hrană, medicamente, ajutor, iar Rusia blochează total totul, orice ajutor umanitar sau evacuare. Toate aceste știri despre posibilitatea de a pleca, de a părăsi teritoriul fabricii de la Mariupol sau Azovstal sunt false”, a spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...