Coreea de Nord spune că se apropie de sfârșitul crizei COVID. În același timp, vecinii asiatici se luptă cu un nou val de infecții cauzate de subvariantele Omicron

Elena Avramescu 18.07.2022, 09:50
Coreea de Nord spune că se apropie de sfârșitul crizei COVID. În același timp, vecinii asiatici se luptă cu un nou val de infecții cauzate de subvariantele Omicron

Coreea de Nord se laudă că este pe punctul de a încheia criza care decurge din primul focar recunoscut de COVID-19, după cum a anunțat luni agenția de știri de stat. În același timp, lor vecinii asiatici se luptă cu un nou val de infecții cauzate de subvariantele Omicron care pun pe jar tot mapamondul.

Coreea de Nord se laudă cu sfârșitul crizei COVID

Coreea de Nord a declarat că 99,98% dintre cei 4,77 milioane de pacienți cu febră de la sfârșitul lunii aprilie au reușit să-și revină în procent de 100%, însă din cauză că nu au avut aparente de testare, nu a fost publicată nicio cifră oficială cu cei care s-au dovedit pozitivi.

„Campania anti-epidemie este îmbunătățită pentru a dezamorsa criza complet”, a spus KCNA. Acesta a adăugat că Nordul a raportat încă 310 de persoane cu simptome de febră.

Organizația Mondială a Sănătății pune sub semnul întrebării afirmațiile Coreei de Nord, afirmând faptul că luna trecută situația s-ar fi înrăutățit și nu s-a îmbunătățit, așa cum țara se laudă, iar acest lucru se bazează pe absența datelor independente. Un analist spune că această afirmație ar putea restabili comerțul mult îngreunat de pandemie.

„În tendința actuală, Coreea de Nord ar putea anunța în mai puțin de o lună faptul că această criză de COVID s-a încheiat și asta ar putea fi un pas important pentru reluarea comerțului transfrontalier”, a declarat Cheong Seong-chang, directorul centrului de studii din Coreea de Nord al Institutului Sejong, potrivit Reuters.

Analiştii sunt de părere că nordul a folosit pandemia pentru a putea înăspri controalele sociale extrem de stricte. În plus, s-a dat vina pe focar pentru lucrurile străine din apropierea graniței sale cu sudul, îndemnându-și oamenii să evite orice vine din exterior.

Se pare că noile cazuri zilnice de febră din Coreea de Nord au scăzut de când țara a recunoscut pentru prima dată, la mijlocul lunii mai, că se luptă cu un focar de COVID-19.

Restrictiile anti-covid revin. Masca de protectie, din nou obligatorie in anumite conditii
Restrictiile anti-covid revin. Foto: pexels.com

Astfel, Coreea de Nord a efectuat controale medicale intensive la nivel național, iar printre printre măsuri au fost testele PCR efectuate zilnic, însă a găsit și noi metode pentru a detecta mai bine virusul și variantele acestuia, precum și alte boli infecțioase, cum ar fi variola maimuței.

Afirmația țării de stabilitate anti-epidemică se petrece în timp ce alte țări asiatice se confruntă cu un nou val masiv de infecții, cum ar fi China care a raportat 691 de cazuri noi pentru sâmbătă, cu infecții cu transmitere locală la un vârf din 23 mai. În sudul vecin, infecțiile zilnice cu COVID au crescut, marți, peste 40.000, pentru prima dată în două luni, autoritățile și experții prezicând sute de mii de cazuri noi în săptămânile următoare.

Miercuri s-au înregistrat 16.878 de cazuri noi de la Tokyo, fiind cele mai mari din februarie și până acum, în timp ce numărul la nivel național a crescut peste 90.000, într-o recentă creștere a infecțiilor la niveluri nemaiîntâlnite de la începutul anului 2022. În sud, infecțiile zilnice cu COVID au reușit să crească, ajungând la un număr de peste 40.000, pentru prima dată în două luni, iar autoritățile și experții cred că vor urma sute de mii de cazuri noi în săptămânile viitoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...