Organizația Mondială a Sănătății vrea ca masca de protecție să redevină obligatorie. Subvariantele Omicron duc la noi valuri de cazuri Covid

Elena Avramescu 14.07.2022, 09:59
Organizația Mondială a Sănătății vrea ca masca de protecție să redevină obligatorie. Subvariantele Omicron duc la noi valuri de cazuri Covid

Pandemia de Covid nu vrea să plece, iar noile subvariante dau bătăi de cap tuturor țărilor, unde încep sa fie dominante. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a făcut câteva declarații recente, în care a spus că subvariantele Omicron continuă să conducă la noi valuri de cazuri, spitalizări și decese în întreaga lume.

Masca de protecție, pe cale să redevină obligatorie

În acest sens, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) roagă guvernele din întreaga lume să implementeze o nouă serie de măsuri, cum ar fi masca de protecție obligatorie și ventilația îmbunătățită pe fondul unui număr îngrijorător de decese.

În prezent, majoritatea țărilor au renunțat complet la restricțiile legate de coronavirus după ce aproape toți cetățenii s-au vaccinat, însă directorul general al organizației spune că pandemia este departe de a se încheia. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus a mai ținut să menționeze faptul că subvariantele Omicron continuă să conducă la noi valuri de cazuri, spitalizări și decese în toată lumea.

Din cauza creșterii transmiterii COVID și al numărului de spitalizări în creștere, Dr. Tedros cere guvernelor din întreaga lume să ia măsurile care au funcționat cu succes până acum, precum, masca de protecție, ventilația, dar și protocoalele de testare și tratament.

„Sunt îngrijorat de faptul că cazurile de COVID-19 continuă să crească, punând și mai multă presiune asupra sistemelor de sănătate și a lucrătorilor din domeniul sănătății. Sunt îngrijorat și de tendința de creștere a numărului deceselor”, a spus acesta, potrivit news.sky.com.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Augustin Zegrean, dupa decizia CCR privind obligativitatea purtarii mastii
Masca de protectie. Foto: unsplash.com

OMS ține sub atentă observație variantele și subvariantele noi, dar mai precis BA.2.75, numită Centaurus, care a fost descoperită pentru prima dată în India în luna mai a acestui an. Oamenii de știință sunt de părere că această varianta se poate răspândi rapid și poate evita imunitatea de la vaccinuri și infecțiile anterioare.

„Există o deconectare majoră în percepția riscului COVID-19 între comunitățile științifice, liderii politici și publicul larg. Aceasta este o provocare dublă de a comunica riscul și de a construi încrederea comunității în instrumentele de sănătate și măsurile sociale de sănătate publică, cum ar fi mascarea, distanțarea și ventilația”, a mai spus Dr. Ghebreyesus.

Posibilitatea restricțiilor aduse înapoi în Marea Britanie a fost pusă la masă în cursul zilei de marți, iar acest lucru o să fie posibil doar în cazul în care o să vedem o creștere a cazurilor care afectează restanța NHS.

„Noile valuri ale virusului demonstrează din nou că COVID-19 nu s-a încheiat deloc. Pe măsură ce virusul ne împinge, trebuie să ne respingem. Suntem într-o poziție mult mai bună decât la începutul pandemiei. Desigur, au fost multe progrese. Avem instrumente sigure și eficiente care previn infecțiile, spitalizările și decesele. Cu toate acestea, nu ar trebui să le luăm de la sine înțeles”, a mai spus Dr. Ghebreyesus.

Acesta insistă ca guvernele să-și revizuiască și să își ajusteze constant planurile de răspuns la COVID-19 în funcție de situațiile în schimbare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...