Coreea de Nord, avertisment pentru SUA. Ar putea relua testele cu rachete nucleare și balistice

Beatrice Dumitru 20.01.2022, 11:05
Coreea de Nord, avertisment pentru SUA. Ar putea relua testele cu rachete nucleare și balistice

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste cu rachete de la începutul anului, ceea ce a atras sancțiuni din partea Statelor Unite. Ca răspuns, guvernul de la Phenian amenință că ia în considerare reluarea testelor cu rachete nucleare şi balistice cu rază lungă de acţiune. Kim Jong Un a convocat o reuniune pentru a discuta aceste probleme.

Coreea de Nord răspunde sancțiunilor SUA

Tensiunea dintre SUA și Coreea de Nord a crescut după ce Phenianul a efectuat o serie de teste cu rachete de la începutul anului, inclusiv două rachete tactice ghidate. Săptămâna trecută, SUA au aplicat noi sancțiuni, dar guvernul de la Phenian a reacționat și a răspuns cu noi teste, susținând că este „dreptul său legitim” la autoapărare.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a convocat o reuniune cu Partidului Muncitorilor, aflat la guvernare, pentru a discuta „probleme politice importante”, inclusiv măsuri împotriva politicii „ostile” americane, a informat agenția de presă de stat KCNA, preluată de Reuters.

 Coreea de Nord, avertisment pentru SUA. Ar putea relua testele cu rachete nucleare și balistice

Biroul politic a ordonat o reconsiderare a măsurilor de consolidare a încrederii și „examinarea promptă a problemei reluării tuturor activităților suspendate temporar”, în timp ce a cerut „întărirea imediată a unor mijloace fizice mai puternice”, a adăugat KCNA.

„Statele Unite au calomniat statul nostru şi au comis actul lipsit de sens de a adopta mai mult de douăzeci de măsuri de sancţionare. Ar trebui să ne pregătim temeinic pentru o confruntare pe termen lung cu imperialiștii americani”, a subliniat biroul politic.

Phenianul condamnă exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud

„Ostilitatea și amenințările Washingtonului au atins o linie de pericol”, se arată în raportul prezentat de liderul nord-correan, făcând referire la exerciții militare comune SUA-Coreea de Sud, desfășurarea de arme strategice de ultimă oră ale SUA în regiune și punerea în aplicare a sancțiunilor independente și ale ONU.

Avertismentul Coreei de Nord a venit cu câteva ore înaintea unei ședințe cu ușile închise a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta despre recentele teste cu rachete, la cererea Statelor Unite și a altor câteva țări.

Întrebat cum ar răspunde Statele Unite dacă Coreea de Nord va relua testele nucleare și ICBM, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă a precizat că scopul său rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene.

Rămânem pregătiți să ne angajăm într-o diplomație serioasă și susținută, fără condiții prealabile pentru a face progrese”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Washingtonul își va continua eforturile împreună cu comunitatea internațională pentru a preveni progresele în programele de arme ale Coreei de Nord.

În 2018, Kim Jong Un a anunţat un moratoriu asupra testelor nucleare şi cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune, spunând că obiectivele sale au fost îndeplinite, dar în 2019, după eșecul dicuțiilor cu Donald Trump, a afirmat că ar putea renunța la acest moratoriu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...