Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectă. ONU i-a interzis testele cau rachete balistice și nucleare

Beatrice Dumitru 05.01.2022, 11:08
Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectă. ONU i-a interzis testele cau rachete balistice și nucleare

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică în largul coastei de est a peninsulei, însă, informația nu a fost confirmată de Phenian. Lansarea a avut loc, în condițiile în care ONU i-a interzis Coreei de Nord toate testele cu rachete de acest tip și nucleare și a impus sancțiuni din cauza programelor.

Coreea de Nord a lansat o rachetă în mare

Racheta a fost lansată cu doar câteva ore înainte ca președintele sud-coreean, Moon Jae-in, să participe la o ceremonie de inaugurare a unei linii ferate, despre care speră că va conecta peninsula coreeană divizată.

În octoombrie 2021, Coreea de Nord a testat un nou tip de rachetă balistică, pentru a arăta angajamentul liderului Kim Jong Un de a consolida capacitățile armatei pentru a contracara o situație internațională instabilă, pe fondul blocării discuțiilor cu Coreea de Sud și Statele Unite.

 Coreea de Nord a lansat o rachetă suspectă. ONU i-a interzis testele cu rachete balistice și nucleare
Coreea de Nord consolidează capacitățile armatei.

Proiectilul a fost tras în marea din estul peninsulei, au spus şefii de stat major din Coreea de Sud, fără a oferi detalii suplimentare, deocamdată. Dacă informația va fi confirmată, aceasta ar fi prima lansare de acest fel efectuată de Phenian în 2022, relatează Reuters.

Coreei de Sud a convocat reuniune de urgenţă

Cu câteva ore înainte de lansare, președintele sud-coreean, Moon Jae-in a inaugurat o linie feroviară pe care a numit-o „o piatră de temelie pentru pace și echilibru regional” în peninsula coreeană.

Nu ar trebui să renunțăm la speranța că va exista un dialog pentru a depăși această situație. Dacă ambele țări lucrează împreună și își acordă încredere, pacea ar apărea într-o zi”, a declarat președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in.

Consiliul Naţional de Securitate al Coreei de Sud a convocat o reuniune de urgenţă, exprimându-și îngrijorarea că lansarea „a venit într-un moment în care stabilitatea internă şi externă este extrem de importantă” şi a cerut Coreei de Nord să revină la discuţii. Ministrul japonez al apărării a declarat că rachetă balistică lansată în mare a zburat aproximativ 500 km.

De anul trecut, Coreea de Nord a lansat în mod repetat rachete, ceea ce este foarte regretabil”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida.

Într-un discurs ținut de Kim înainte de Anul Nou, liderul nord-coreean nu a menționat, în mod special, rachetele sau armele nucleare, dar a spus că apărarea națională trebuie întărită, iar de câteva săptămâni trupele nord-coreene desfășoară exerciții, au declarat oficialii militari sud-coreeni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...