Copiii și cafeaua – de ce ar fi bine ca acest obicei să rămână la adulți, ce e greșit

Gabriel Peneș 19.10.2022, 10:41
Copiii și cafeaua – de ce ar fi bine ca acest obicei să rămână la adulți, ce e greșit

Copiii și cafeaua – de ce ar fi bine ca acest obicei să rămână la adulți. În ciuda numeroaselor avertismente ale medicilor, mulți părinți consideră că a-și lăsa copiii să bea o cafea reprezintă un gest inofensiv. Specialiștii americani trag un semnal de alarmă în privința pericolelor ce-i pândesc pe micuți dacă sunt lăsați să consume această băutură populară, dar ce ar trebui să rămână rezervată doar adulților.

Copiii și cafeaua – de ce ar fi bine ca acest obicei să rămână la adulți, ce e greșit

În ciuda anilor de avertismente de la pediatri și alți profesioniști din domeniul sănătății, care nu recomandă cafeaua și alte băuturi cu cofeină, cum ar fi sucurile și băuturile sportive, care pot fi dăunătoare pentru tineri, părinții le permit copiilor lor, chiar și copiilor mici, să bea consume băuturi.

Totul începe atunci când copiii mici încep să ceară băuturi cu cofeină, cum ar fi cafeaua „pentru că văd că părinții și frații mai mari o beau”, a spus medicul pediatru dr. Mary Corkins, șeful diviziei de gastroenterologie pediatrică, hepatologie și nutriție la Centrul de Științe ale Sănătății de la Universitatea din Tennessee și președintele comitetului pentru nutriție al Academiei Americane de Pediatrie, conform CNN.

Și pentru că părinții îl percep ca inofensiv și probabil că este în cantități mici își vor lăsa copiii să bea o înghițitură sau două. „Cu toate acestea, odată ce părinții încep, devine o pantă alunecoasă și mai ușor să-i lași pe copii să bea ce vor ei decât să lupte împotriva voinței celor mici”, a mai adăugat Corkins.

Și ciocolata conține cofeină

Un studiu din 2015 asupra mamelor din Boston a constatat că 14% dintre cei chestionați le-au permis copiilor lor de 2 ani să bea între o jumătate de ceașcă de cafea. Studiul a mai constatat că 2,5% dintre mame au dat cafea copiilor de doar 1 an.

Academia Americană de Pediatrie nu recomandă cafea, ceai, sifon, băuturi pentru sport sau alte produse cu cofeină pentru copiii sub 12 ani, în timp ce adolescenții cu vârsta între 12 și 18 ani ar trebui să își limiteze aportul la mai puțin de 100 de miligrame de cofeină pe zi, aproximativ de mărimea unei cești de cafea de modă veche.

O cafea „grande” populară de la Starbucks conține 360 ​​de miligrame de cofeină, au dat exemplu specialiștii, brandul de cafenele fiind unul popular în rândul adolescenților americani și nu numai.

Nu este doar cafeaua în ecuație. O sticlă de băutură pentru sport poate conține aproape 250 de miligrame de cofeină, în funcție de marcă, potrivit unei investigații Consumer Reports, citată de aceeași sursă. O ceașcă de ceai poate avea până la 47 de miligrame, în timp ce un sifon dietetic poate avea 46.

Ciocolata conține și o cantitate de cofeină, cantitatea crescând pe măsură ce ciocolata este mai neagră. Un singur bob de cafea acoperit cu ciocolată poate avea 336 de miligrame de cofeină, potrivit Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite.

Deoarece copiii sunt de obicei mai mici în dimensiunea corpului, este nevoie de mai puțină cofeină pentru a le afecta funcționarea. O cantitate nesemnificativă pentru un adult ar putea fi copleșitoare pentru un copil mic. Prea multă cofeină poate determina creșterea frecvenței cardiace și a tensiunii arteriale, contribuie la refluxul acid și poate cauza anxietate și tulburări de somn la copii. În doze foarte mari, cofeina poate fi periculoasă, așa că părinții trebuie să se gândească de două ori înainte de a ceda impulsului de a-și lăsa micuții să bea chiar și doar o „gură” de cafea.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....