Conflictul Russia Today – Deutsche Welle. UE, atac la Rusia: „Decizia este inacceptabilă și nu are nicio justificare”

Beatrice Dumitru 04.02.2022, 16:51
Conflictul Russia Today – Deutsche Welle. UE, atac la Rusia: „Decizia este inacceptabilă și nu are nicio justificare”

După ce Germania a interzis postul Russia Today, Rusia a dat un răspuns promot și a ordonat  închiderea biroului local al radiodifuzorului internaţional german Deutsche Welle și anularea acreditărilor angajaților săi. Uniunea Europeană condamnă decizia Moscovei, pe care o numește „inacceptabilă și fără justificare”.

Uniunea Europeană, despre închiderea Deutsche Welle

Autoritatea germană de reglementare ZAK a anunţat că a interzis difuzarea canalului de ştiri Russia Today în limba germană, declarând că postul nu are autorizația necesară. Emisia sa prin satelit fusese deja întreruptă în decembrie 2021.

La doar o zi, Rusia a reacționat și a ordonat închiderea biroului local al postului internațional german de radio și televiziune Deutsche Welle din Moscova și retragerea licenței de emisie, dar și anularea acreditărilor angajaților postului. Rusia pregătește și lansarea unei proceduri care vizează declararea postului ca „agent străin”, un calificativ aplicat mai multor mass-media din această țară critice la adresa puterii.

 Conflictul Russia Today - Deutsche Welle. UE, atac la Rusia: „Decizia este inacceptabilă și nu are nicio justificare”
UE este de partea Deutsche Welle.

După această decizie a Moscovei, Uniunea Europeană și-a arătat susținerea față de Deutsche Welle, iar un purtător de cuvânt al UE pentru politica externă a spus că acțiunea Moscovei este „inacceptabilă și nu are nicio justificare”, relatează Euronews.

„Aceasta este o veste cu adevărat tristă și o evoluție proastă”, a spus Peter Stano, referindu-se la tensiunile între Occident și Rusia cu privire la Ucraina.

Din păcate, ilustrează încă o dată încălcarea de către Rusia a libertății presei și disprețul ei față de independența presei”, a adăugat el.

Guvernul german, apel împotriva măsurilor

Sancțiunile împotriva Deutsche Welle sunt primele primite de un important mijloc de presă occidentală  în istoria Rusiei post-sovietice. Guvernul Germaniei a făcut apel împotriva măsurilor și a cerut o dezamorsare a acestei situații.

Răzbunarea Rusiei nu se termină aici și a anunțat că va alcătui o „listă cu reprezentanți ai structurilor de stat și publice din Germania” care au fost implicați în restricționarea postului Russia Today și li se va interzice intrarea pe teritoriul Rusiei, a declarat Ministerul de Externe.

DW are licențe de difuzare în germană și engleză din 2005, valabile până în 2027, respectiv 2025, a precizat compania media.

De aceea fac un apel urgent la partea rusă să nu abuzeze de problemele de licențiere ale canalului RT pentru o reacție politică”, a spus ministrul german al Culturii, Claudia Roth.

Disputa va intensifica tensiunile dintre Berlin și Moscova, care sunt deja mari pe fondul mișcărilor de trupe ruse în apropierea graniței cu Ucraina. Germania a amenințat cu sancțiuni severe dacă Rusia va ataca Ucraina, inclusiv cu oprirea gazoductului Nord Stream II care trece prin Marea Baltică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...