Rusia se răzbună pe Germania. Ce măsuri a luat după ce Berlinul a interzis difuzarea postului Russia Today

Beatrice Dumitru 03.02.2022, 17:43
Rusia se răzbună pe Germania. Ce măsuri a luat după ce Berlinul a interzis difuzarea postului Russia Today

Război mediatic între Rusia Germania. Moscova s-a răzbunat după ce Berlinul a interzis difuzarea în țară a postului Russia Today în limba germană, lansat pe 16 decembrie. Ministrul de Externe rus a anunțat ce măsuri au fost luate împotriva Germaniei. „Un alt răspuns oportun”, a comentat acesta.

Rusia a interzis postul Deutsche Welle

Rusia a ordonat închiderea biroului local al postului internațional german de radio și televiziune Deutsche Welle și oprirea programelor acestuia, după ce postul rusesc Russia Today a fost interzis în Germania cu o zi înainte.

Enumerând „măsurile de răzbunare” adoptate de Moscova, Ministerul de Externe a menționat „închiderea biroului local” al Deutsche Welle, „retragerea acreditărilor pentru toți angajații” și „întreruperea emisiunilor” pe teritoriul Rusiei.

Rusia se răzbună pe Germania. Ce măsuri a luat după ce Berlinul a interzis difuzarea postului Russia Today
Rusia, răspuns prompt pentru Germania.

Moscova pregătește și lansarea unei proceduri care vizează declararea postului Deutsche Welle ca „agent străin”, un calificativ dezonorant și controversat, aplicat mai multor mass-media din Rusia critice la adresa puterii.

Un alt răspuns „oportun”

Potrivit Ministerului rus, vor exista și sancțiuni împotriva „reprezentanților statului german și ai structurilor publice implicate în restricția difuzării RT”. Ministerul a clarificat că aceste sancțini au fost un „prim pas” în măsurile de răzbunare ale Moscovei, promițând un alt răspuns „în timp util”, relatează Le Figaro.

Aceste sancțiuni vin după ce autoritatea germană de reglementare ZAK a anunţat miercuri că interzice difuzarea canalului de ştiri Russia Today în limba germană.

Emisia sa prin satelit fusese deja întreruptă în decembrie, la cererea autorităților germane. În timp ce autoritatea de reglementare asigură că „autorizația necesară” pentru difuzarea RT.DE „nu a fost nici solicitată, nici acordată”, Moscova susține că aceste măsuri sunt „motivate de considerente politice”.

Inaugurat în 2005 sub numele de „Russia Today”, canalul rus RT, finanțat de stat, a crescut cu radiodifuzori și site-uri web în mai multe limbi, inclusiv engleză, franceză, spaniolă, germană și arabă.

Considerat un instrument de propagandă al Kremlinului la nivel internațional, postul a a stârnit controverse în mai multe țări. Postul Russia Today are sediul la Moscova şi deține licenţă sârbă pentru transmisia prin cablu şi prin satelit, licenţă care îi permite să fie difuzat în Germania conform legislaţiei europene.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...