Conflictul Rusia – Ucraina. Ciucă: „Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”

Mihnea Tălău 10.02.2022, 09:40
Conflictul Rusia – Ucraina. Ciucă: „Suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”

Premierul Nicolae Ciucă. referindu-se, miercuri seara, la situaţia creată între Ucraina şi Federaţia Rusă, este de părere că România este pregătită să facă față provocărilor de securitate, mai ales că țara noastră este membră NATO și în acest context beneficiem de protecția Alianței.

„Suntem o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice”

Militar de carieră, el spune că este foarte clar că toate aceste dispozitive desfășurate la graniță de către Rusia nu fac parte din scenariile normale ale exercițiilor militare și că este foarte probabil că se pregătește o agresiune asupra Ucrainei, țară care are graniță cu România.

„Putem să vedem cât se poate de clar că există o creştere a dispozitivului militar al Federaţiei Ruse atât la graniţa de este a Ucrainei, cât şi în Peninsula Crimeea şi în Belarus.

Este, de asemenea, foarte clar că toate aceste dispozitive nu fac parte din scenariile normale ale exerciţiilor militare şi, de altfel, discuţiile care au fost publice până în momentul de faţă, solicitările publice ne lasă să înţelegem că dispozitivul militar este pregătit pentru ceva anume.

Totuşi, consider că diplomaţia şi soluţia diplomatică în continuare trebuie să prevaleze unei soluţii militare. Am văzut că s-au făcut eforturi internaţionale deosebite şi se caută soluţii astfel încât această acţiune militară să nu se producă.

În ceea ce priveşte situaţia în care ne găsim, cred că este foarte important să subliniem faptul că atât timp cât suntem o ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice, garanţiile de securitate, umbrela de securitate, cum am văzut că se foloseşte foarte des în prezentarea situaţiei de securitate din regiunea Mării Negre, constituie, într-adevăr, un element de siguranţă pentru ceea ce înseamnă apărarea noastră ca ţară şi apărarea noastră în interiorul Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat Nicolae Ciucă la Antena 3.

Calea normală de rezolvare a crizei este diplomația

El consideră însă că soluția diplomatică este calea normală pentru rezolvarea crizei. Cu toate acestea el a dat asigurări că indiferent de ce se va întâmpla, România este pregătită să facă față provocărilor de securitate.

Ambasada SUA la București: „Moscova se teme de amplificarea unui sistem de valori apărat de NATO”

„Ca atare, putem să vorbim pe de o parte de măsurile diplomatice şi pe de altă parte de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce pentru mine ca fost militar, şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei, reprezintă măsuri de securitate care nu trebuie să ne liniştească întru totul, însă există în schimb măsuri care vin şi dau siguranţa că indiferent de ceea ce se întâmplă suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate. (…)

Îngrijorările nu sunt doar la nivel personal, putem să observăm că toată lumea este îngrijorată şi se caută soluţii, astfel încât, pe de-o parte, să nu existe acel moment în care acţiunea militară se declanşează. Pe de altă parte, am putut să observăm soluţiile de garantare a securităţii, am putut să vedem şi am salutat şi salutăm încă o dată decizia Statelor Unite de a trimite un detaşament de 1.000 de militari pe flancul estic, pe teritoriul României. Este o măsură de asigurare suplimentară, atât în baza parteneriatului strategic pe care noi îl avem cu Statele Unite, cât şi în interiorul Alianţei Nord-Atlantice.

De asemenea, este foarte binevenită oferta Franţei de a asigura o structură militară pentru naţiunea cadru, a unei capabilităţi militare NATO care, de asemenea, să fie desfăşurată în România. Ca atare, putem să vorbim, pe de o parte, de măsurile diplomatice şi pe de altă parte, de măsurile de asigurare a apărării şi descurajării în interiorul Alianţei Nord-Atlantice, ceea ce, pentru mine, ca fost militar – şi vreau să transmit acest mesaj şi populaţiei – reprezintă măsuri de securitate care, sigur, nu trebuie să ne liniştească întrutotul. Există, în schimb, măsuri care vin şi dau siguranţa că indiferent de ceea ce se întâmplă, suntem pregătiţi să facem faţă oricăror provocări de securitate”, a conchis primul-ministru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...