Conflict surpriză între Anglia și Franța: blocadă navală ca pe vremea lui Napoleon. Macron și Boris Johnson au trimis navele de război

Ana Anitoiu 06.05.2021, 15:10
Conflict surpriză între Anglia și Franța: blocadă navală ca pe vremea lui Napoleon. Macron și Boris Johnson au trimis navele de război

Conflict surpriză între Anglia și Franța! O blocadă navală ca pe vremea lui Napoleon are loc în urma Brexitului. Președintele Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au trimis navele de război. La mijlocul conflictului se află Jersey, cea mai mare insulă din Canalul Mânecii, dependență a coroanei britanice.

De unde a pornit conflictul surpriză între Anglia și Franța

Conflictul a început după ce miercuri ministrul francez al Marinei, Annick Girardin, a acuzat insula Jersey că ar refuza să ofere noi licențe de pescuit pentru ambarcațiuni ale Franței. Ea a adăugat că țara ei ar putea lua ”măsuri de represalii”, sugerând că ar putea tăia curentul electric. Pe această insulă, 95% din electricitate provine din Franța.

În urma acestui anunț, David Sellam, șeful autorităților navale din Normandia-Britania, a spus că Jersey a fost acaparată de extremiști ce au ca scop reducerea accesului francezilor la pescuit, astfel încât să aibă parte de profit după Brexit. ”Suntem gata de război. Putem îngenunchea Jersey, dacă este nevoie”, a spus el.

Conflict intre Anglia si Franta. Blocada navala ca pe vremea lui Napoleon
Ambarcatiuni in apropierea insulei Jersey

Care este mărul discordiei, de fapt

Mărul discordiei este, de fapt, decizia autorităților din Jersey să implementeze un nou sistem de acordare a licențelor pentru pescuit. Astfel, pescarii trebuie să aducă dovezi că au mai avut această activitate în trecut pentru a primi autorizația de a continua să opereze în apele sale, potrivit Daily Mail.

Un pescar din Jersey, Josh Dearing, a spus că portul Saint Helier arăta la începutul zilei de joi de parcă ar fi fost ”invadat”. ”A fost impresionant. Am privit dimineață de pe țărm. A fost ca o mare de lumini roșii și rachete de semnalizare lansate. A arătat ca o invazie”, a spus pescarul în vârstă de 28 de ani.

Nave britanice de luptă în Canalul Mânecii

Premierul britanic Boris Johnson ar fi decis să trimită nave militare în Canalul Mânecii după ce serviciile secrete l-au anunțat că 100 de nave de pescuit franceze vor bloca portul Saint Helier, capitala insulei Jersey. Ambarcațiunile britanice sunt înarmate cu tunuri și mitraliere. Deși nu este parte a Regatului Unit, insula este apărată și reprezentată la nivel internațional de guvernul britanic.

Martori de la fața locului au confirmat prezența celor 100 de mici ambarcațiuni de pescuit, în această dimineață. Mai mulți pescari francezi au participat la un protest pentru a primi accesul de care au nevoie ca să își desfășoare activitatea. O altă navă militară a fost trimisă la fața locului de către președintele Emmanuel Macron.

Blocada Navală, ca pe vremea lui Napoleon

Această blocadă navală aduce aminte de bătălia de la Trafalgar de pe vremea lui Napoleon. Confruntarea dintre flota Regatului Unit și cea franco-spaniolă a avut loc la data de 21 octombrie 1805, în largul Capului Trafalgar, Spania. Atunci, Napoleon intenționa să invadeze Marea Britanie, iar pentru acest lucru trebuia ca flota sa să asigure supremația navală pe Canalul Mânecii.

Napoleon a fost cel care a ordonat atacul. Cele două flote s-au întâlnit la Trafalgar. Au fost 27 de nave britanice, sub comanda amiralului englez Horatio Nelson, împotriva unui total de 33 de nave franceze și spaniole. Conflictul s-a încheiat cu înfrângerea aliaților franco-spanioli, dar și moartea amiralului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...