Concert memorabil în curtea Institutului Clinic Fundeni. Bolnavi și medici cu lacrimi în ochi

Andrei Cezar 27.10.2020, 17:21

Dintotdeauna muzica a fost considerată un adevărat medicament de alinare a sufletului. De aceea, la inițiativa lăudabilă a unei orchestre formată din cei mai talentați tineri muzicieni, în curtea Institutului Clinic Fundeni a avut loc un concert de muzică clasică. Proiectul denumit ”New Hope”, a avut scopul de a aduce bucurie în suflete și o rază de speranță în inima celor suferinzi, prin acordurile muzicii clasice. De la balcoane, bolnavii s-au putut bucura timp de aproximativ o oră de spectacolul oferit de cei peste 20 de muzicieni. Supriza a fost și mai mare atunci când soprana Veronica Anușca a interpretat două dintre cele mai cunoscute arii ale compozitorilor italieni Giacomo Puccini și Giulio Caccini.

Concert caritabil în curtea Institutului Clinic Fundeni. Bolnavi și medici cu lacrimi în ochi

Emoția a fost la cote ridicate astăzi, în incinta Institutului Clinic Fundeni. Oamenii internați aici au primit un licăr de speranță, care să-i ajute să lupte în continuare cu boala și să trecă mai ușor peste suferință. Orchestra formată din peste 20 de tineri talentați a făcut ca muzica lui Mozzart și Pizzola să răsune în parcarea spitalului. Mulți dintre cei prezenți la eveniment au trăit foarte intens moementele.

Mariana a venit la medic pentru un control și a dorit să participe la acest concert pentru că, spune ea, muzica ”este un mod de alinare sufletească”.  Cu lacrimi în ochi ne-a măturisit că mama ei s-a stins în urmă cu câteva luni chiar în acest spital.

”Aici a fost internată mama mea în spital. Acum un an de zile a făcut un accident vascular cerebral și a murit…”, ne-a mărturisit femeia.

Mai mulți medici și asistente au dorit să trăiască emoția concertului pe viu, așa că au coborât din saloane și au devenit spectatori. Nastasia este o angajată veche a spitalului și spune că inițiativa tinerilor este lăudabilă.

”- Muzica ajunge la suflet, iar în această perioadă, în care nu avem acces la sălile de concerte, este binevenită.

– Le alină suferința celor bolnavi?

– Cred că da. Ei acum au puține relații cu cei de afară și atunci o muzică venită la fereastră cred că îi bucură.”, a spus femeia.

Într-un repertoriu emoționant, soprana Veronica Anușca a interpretat impecabil două arii ale cunoscuților compozitori italieni Giacomo Puccini – ”O mio babbino caro”și Giulio Caccini -”Ave Maria”.

Veronica Anușca – soprană a Operei Naționale din București: 

”Este impresionant. Îmi doream de foarte mult timp să pot face ceva pentru cei care sunt internați în spitale și nu pot beneficia de viața aceasta socială, de concerte și de cultură. Am fost foarte fericită când colegii mei m-au sunat și am fost foarte fericită că am avut ocazia să spun da. Este o emoție foarte mare să știi că poți da un strop de fericire unor oameni care chiar au nevoie de noi.”

Veronica Anusca - soprana
Veronica Anusca – soprana

”Muzica, un dar de la Dumnezeu”

Organizatorul acestui eveniment a fost viloncelistul Octavian Lup, care a avut, astăzi, rolul de dirijor. El i-a coordonat exemplar pe colegii săi , care la rândul lor au reușit să pătrundă în sufletele oamenilor prin prestația de neegalat.

”- Inițiativa a plecat de la dorința de a aduce în sufletele oamenilor bucurie și speranță și credem că muzica este un dar pe care Dumnezeu ni l-a dat să-l folosim pentru a ajunge acolo unde e foarte greu de pătruns și unde, câteodată, nu are acces nimeni, și anume în sufletele oamenilor. Cred că muzica are această putere de a străpunge sufletul uman până în cele mai adânci cămăruțe ale sale.

– Foarte multă lume vă privea de la geamuri, iar unii dintre cei prezenți aveau chiar lacrimi în ochi…

– Ne bucurăm, asta înseamnă că ne-am atins obiectivul. Colegii aflați în spatele meu au fost foarte emoționați când le-am propus acest proiect, deși le-am spus că nu avem fonduri foarte mari. De aceea, vreau să meționez faptul că domnul Simon Maurer a fost sensibil la cauza noastră și ne-a sprijinit în acest demers. Colegii mei au venit în acest proiect fără să aibă niciun fel de pretenții (financiare – n.r.), pentru că până la urmă asta ne este meseria, din asta ne câștigăm pâinea. Totuși, colegii au fost extrem de bucuroși când le-am propus proiectul acesta, am repetat cu bucurie și am petrecut multe ore punând la punct acest program și iată că rezultatul a fost extraordinar. Mă bucur că oamenii care au asistat de la balcoane și geamuri, bolnavii din spitale, medicii și dumneavoastră presa ne-ați acompaniat în această călătorie muzicală și am simțit împreună bucuria de a face muzică și de a o oferi celorlalți.”, a declarat, pentru Impact.ro, Octavian Lup.

Proiectul „New Hope” a fost organizat în parteneriat cu asociația Dăruiește Viață și cu sprijinul Conf. Dr. Anca Coliță – Manager ICF și al Prof. Dr. Daniel Coriu – Șef Secție Hematologie și Transplant Medular ICF.

 

Urmăriți Impact.ro și pe