Comoara energetică din adâncul Europei, pusă în funcțiune. Bateria uriașă poate asigura curent pentru tot continentul

Andra Daoud 02.08.2022, 14:16
Comoara energetică din adâncul Europei, pusă în funcțiune. Bateria uriașă poate asigura curent pentru tot continentul

O inovație în materie de energie regenerabilă, capabilă atât să o stocheze, cât și să o furnizeze, a fost pusă în funcțiune recent. Bateria uriașă de apă de află în Alpii Elvețieni și a început să funcționeze luna trecută. Hidrocentrala poate asigura energie pentru tot continentul, însă este nevoie de reglementări suplimentare. Ce capacitate are și cât a costat proiectul la care se lucrează de peste un deceniu.

Bateria de apă uriașă care poate asigura energie pentru tot continentul

Bateria de apă pusă recent în funcțiune în Alpi se numește Nant de Drance și este o hidrocentrală de acumulare prin pompare. Aceasta are o capacitate de stocare a energiei comparabilă cu cea a 400.000 de baterii de mașini electrice. Uzina se află în Alpii Elvețieni, în cantonul Valais și este echipată cu turbine reversibile, care oferă niveluri noi de flexibilitate, potrivit lui Robert Gleitz, delegat al consiliului de administrație al Nant de Drance.

Mai mult, centrala poate trece de la stocare la furnizare de energie doar prin apăsarea unui comutator. Proiectul a fost finalizat după 14 ani de lucrări și, pentru a fi realizat, a fost nevoie să fie excavate aproximativ 17 km de tuneluri subterane. Cele șase turbine sunt depozitate la 600 de metri sub pământ, într-o cavernă uriașă, care are o lungime cât două terenuri de fotbal puse cap la cap.

Pentru realizarea proiectului, au fost folosite două rezervoare deja existente, însă cel de-al doilea a fost ridicat pentru a i se dubla capacitatea. Astfel, a ajuns să stocheze un volum de apă mai mare decât au 6.500 de bazine olimpice la un loc.

Comoara energetica din adancul Europei, pusa in functiune. Bateria uriasa poate asigura curent pentru tot continentul 2
Interiorul hidrocentralei Nant de Drance

Cât a costat proiectul

Construcția se ridică la o valoare de 2 miliarde de dolari și ar putea juca un rol esențial în ceea ce privește rețeaua de electricitate în Europa, pe măsură ce continentul se axează din ce în ce mai mult pe energie regenerabilă. Hidrocentralele de acumulare prin pompare sunt de o importanță majoră pentru energia regenerabilă, deoarece, spre deosebile de cele care se bazează pe energia solară și pe cea eoliană, acestea nu depinde de vreme.

„Putem lua energie (de la rețea) când este prea multă și o putem genera din nou când este nevoie”, explică Gleitz.

„Cu o turbină cu viteză fixă, trebuie să aștepți până când centrala funcționează exact la viteza potrivită pentru a fi sincronizată cu rețeaua”, spune, la rândul său, Pascal Radue, CEO al GE Renewable Energy Hydro, care a furnizat echipamente pentru instalație.

Nant de Drance returnează aproximativ 80% din energia electrică pe care o primește și are o rezervă de aproximativ 20 de ore de energie. Situată în inima Europei, centrala ar putea oferi stabilitate energetică întregului continent și a crescut capacitatea energetică a Elveției cu 33% după ce a fost pusă în funcțiune.

Cu toate acestea, având în vedere faptul că Elveția nu face parte din Uniunea Europeană, este nevoie de reglementări specifice în piață, pentru ca energia generată de această hidrocentrală să poată fi folosită și de alte țări.

Urmăriți Impact.ro și pe