EXCLUSIV

Economisirea energiei, o prioritate la nivel internațional. Negrescu: „Este puțin probabil ca România să reziste unei crize energetice”

Gabriela del Pupo 28.07.2022, 19:35
Economisirea energiei, o prioritate la nivel internațional. Negrescu: „Este puțin probabil ca România să reziste unei crize energetice”

În timp ce Franța anunță că nu va mai organiza meciuri de fotbal în nocturnă, iar Germania a decis ca toate obiectivele turistice să nu mai fie luminate pe timpul nopții, România nu pare că ar avea un plan de reducere a cheltuielilor statului. Factura la energie a instituțiilor subordonate Unităților Administrativ Teritoriale s-a dovedit un efort financiar semnificativ iarna trecută. Situația nu se va îmbunătăți nici anul acesta din ceea ce prevăd specialiștii.

„Sunt măsuri de austeritate din punct de vedere energetic absolut normale”

Impact.ro a stat de vorbă cu economistul Adrian Negrescu pentru a vedea care ar fi măsurile prioritare în prevenirea unei eventuale crize a furnizării de energie către instituțiile din subordinea statului. Specialistul este de părere că exemplele țărilor europene care au luat deja măsuri sunt necesare și în țara noastră, neexistând diferențe considerabile din punct de vedere al furnizorilor de energie și gaze.

„Sunt măsuri de austeritate din punct de vedere energetic absolut normale în condițiile în care în relația cu Rusia este puțin probabil să înregistrăm progrese. Rușii probabil în contextul în care în războiul din Ucraina, pe plan militar, nu reușește să ofere niște argumente pentru Vladimir Putin. Probabil războiul va trece în plan economic în toamnă și iarnă atunci când Vladimir Putin se va lăuda cu faptul că îi sancționează pe europeni prin oprirea robinetului de gaze și petrol. Faptul că europenii își fac vara sanie și iarna car e o măsură pe care și autoritățile române ar trebui să o ia în calcul. Noi nu avem, din păcate, un plan de acțiune, cum nu am avut un plan de acțiune în cazul secetei.

Seceta ne-a luat pe nepregătite, cu toate că ANM ne anunțase încă din primăvară că vara lui 2022 va fi una extrem secetoasă.

Este puțin probabil ca România să reziste unei crize energetice, altfel decât prin oprirea consumatorilor mari, și mă refer aici la combinatele chimice, la companiile mari care consumă energie electrică și gaze.”

Planul secret al lui Nicolae Ceausescu pentru ca Romania sa produca cat mai multa energie

Pentru privați prețul energiei va da tonul, nu este necesar ca statul să ia decizii

Marile centre comerciale sunt la rândul lor consumatori de energie, dar simpla creștere a prețurilor va determina o politică de reducere a consumului în perioada următoare. De la ecranele luminoase până la faptul că fiecare design de interior presupune mai multe instalații de iluminat care nu au fost neapărat gândite să fie la un nivel minim de consum, toate aceste elemente reprezintă o cheltuială semnificativă la care probabil vor renunța cele mai multe companii.

„Austeritatea și-o vor impune fie persoanele fizice fie companiile, pentru că la cum evoluează prețul energiei probabil că mulți dintre ei vor trebui să stingă lumina, atât firme cât și persoane fizice, mai ales în toamna și iarna acestui an. Va fi o austeritate autoimpusă în care statul nu cred că își va găsi un rol. Rolul statului va fi de a opri furnizarea de energie și gaze către marii consumatori. Nu suntem în situația de a trece printr-o criză majoră și nu mă aștept la măsuri concrete având în vedere că nu avem un plan.

Ar trebui ca statul să își reducă factura la energie și gaze, să dea exemplu de măsuri de reducerea consumului. Din păcate nu avem administratori politicieni care să știe să preîntâmpine astfel de crize energetice.” a mai spus economistul.

Consecințele acestei lipse de măsuri vor fi resimțite și în scumpiri, deci și la nivelul serviciilor și produselor, mai ales că agricutorii deja trec printr-o perioadă în care îngrășămintele sunt din ce în ce mai costisitoare și sunt și afectați de secetă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...