Comandant rus capturat de Ucraina: „Îmi este rușine că am venit în această țară”

Ana Anitoiu 08.03.2022, 11:16
Comandant rus capturat de Ucraina: „Îmi este rușine că am venit în această țară”

Un comandant rus care a fost capturat de Ucraina a condamnat „genocidul” făcut de Moscova. El a declarat că trupele militare ruse au fost păcălite să creadă că naziștii au ocupat Kievul și că acesta are nevoie să fie eliberat. Militarul a adăugat că îi este rușine că a ajuns în această țară și a făcut o solicitare pentru armata lui Volodimir Zelenski.

Comandantul rus le-a cerut scuze ucrainenilor

Locotenentul colonel în Garda Națională, Astakhov Dmitry Mikhailovich, a fost capturat în Ucraina alături de doi soldați. El a declarat că i s-a spus că au fost trimiși să ajute această țară, pentru că este dominată de un regim fascist, iar naționaliștii și naziștii sunt la putere.

Mikhailovich a spus că îndoielile lui cu privire la misiunea sa au fost întărite atunci când a aflat că pugiliștii lui preferați, ucrainenii Oleksandr Usyk și Vasiliy Lomachenko, plănuiau să lupte pentru rezistență.

„Îmi este rușine că am venit în această țară. Am știut foarte puține lucruri. Am adus durere acestui popor. Nu există cuvinte prin care pot să le spun ucrainenilor cât de rău îmi pare”, a spus el, într-o declarație televizată, precizând că ar înțelege dacă Rusia n-ar fi iertată niciodată.

Un comandant rus capturat le-a cerut scuze ucrainenilor
Comandantul rus si cei doi soldati alaturi de care a fost capturat. Foto: Channel 24

Ce le-a cerut comandantul rus militarilor Ucrainei

De asemenea, prizonierul le-a cerut militarilor președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să le cruțe viața rușilor care se predau sau sunt răniți. El a precizat că mulți dintre ei se simt rușinați și nu își doresc războiul. În plus, militarul le-a transmis camarazilor lui să fie curajoși și să se opună comandanților lor.

„Vă puneți într-o situație dificilă dacă nu ascultați ordinele comandanților voștri. Dar ce se întâmplă aici este un genocid. Rusia oricum nu poate câștiga aici. Chiar dacă am merge până la capăt. Putem invada teritoriul, dar nu putem invada poporul”, a spus el, precizând că este gata să meargă la închisoare pentru faptul că a luat parte la ofensivă, conform New York Post.

Imaginile cu Astakhov Dmitry Mikhailovich și alți soldați ruși capturați au ridicat semne de întrebare cu privire la posibilitatea ca Ucraina să încalce Convențiile de la Geneva, ce asigură protecția prizonierilor de război.

„Prionierii de război trebuie să fie protejați tot timpul, mai ales împotriva actelor de violență sau intimidare și împotriva insultelor și curiozității opiniei publice. Sunt interzise represaliile împotriva acestor persoane”, arată articolul 13.

Andrew Stroehlein, un activist pentru drepturile omului, a atras atenția asupra acestui lucru. El a menționat că deși în unele imagini pare că prizonierii din armata Rusiei sunt liberi să vorbească așa cum vor, aceștia sunt ținuți captivi de forțe militare și nu se poate stabili din clipuri cu ce condiții se confruntă.

Stroehlein a spus că această interdicție referitoare la prizonierii de război are rolul de a le proteja familiile din țara lor natală care s-ar putea confrunta cu consecințe dacă se află că ai lor au fost capturați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...