Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Această fiară vrea mai mult”

Cătălina Burghelea 08.03.2022, 05:59
Zelenski avertizează că Rusia nu se va opri la Ucraina: „Această fiară vrea mai mult”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a lansat, luni seară, un avertisment pentru țările occidentale că războiul nu se va opri în Ucraina. Iar un atac asupra libertăților cetățenilor săi va afecta restul lumii. În timpul unui interviu la ABC World News Tonight cu David Muir, liderul de la Kiev a evidențiat din nou necesitatea securizării spațiului aerian al Ucrainei.

Semnal de alarmă tras de Volodimir Zelenski

„Nu putem permite Rusiei să fie activă doar acolo, pentru că ne bombardează, trimit rachete, elicoptere, avioane de luptă – o mulțime de lucruri”, a declarat Zelenski. „Nu ne controlăm cerul”, a continuat președintele ucrainean, notează CNN.

Volodimir Zelenski consideră că președintele american Joe Biden „poate face mai mult” pentru a opri războiul cu Rusia.

„Sunt sigur că poate și mi-aș dori să cred asta”, a evidențiat acesta.

SUA și NATO se opun dorinței Ucrainei, de a interzice avioanele rusești în zonă, avertizând că o astfel de mișcare ar putea duce la „război cu drepturi depline în Europa”. Președintele rus Vladimir Putin a declarat, sâmbătă, că țările care impun o astfel de măsură vor fi considerate parte din conflict.

Războiul nu se va opri la Ucraina

Luni, Casa Albă a declarat că Biden rămâne ferm în angajamentul său de a ține trupele americane în afara conflictului. Drept reacție, președintele ucrainean a spus că rachetele lovesc structuri civile, inclusiv universități și clinici de pediatrie. Dacă o rachetă zboară deasupra capului, „cred că nu există alt răspuns… trebuie doborâtă.”, a spus Zelenski. Și a avertizat că războiul va afecta restul lumii!

„Toată lumea crede că suntem departe de America sau Canada. Nu, suntem în această zonă de libertate. Și când limitele drepturilor și libertăților sunt încălcate, atunci trebuie să ne protejezi. Pentru că această fiară (n.r. – Rusia) vrea mai mult”, a punctat președintele Ucrainei.

Planul rusilor pentru regiunea Cernauti

Trupele lui Putin atacă civili

Invazia Ucrainei ordonată de Vladimir Putin vizează din ce în ce mai mult civili, pe măsură ce armata sa se confruntă cu o rezistență mai acerbă decât se aștepta și tot mai mulți refugiați se îndreaptă spre graniță.

Duma de Stat din Rusia a impus legi dure

Între timp, guvernul de la Kremlin și-a întărit controlul asupra mass-media pentru a cenzura ceea ce văd și gândesc rușii. O nouă lege face ca discreditarea armatei ruse să fie pedepsită cu amenzi mari sau până la 15 ani de închisoare. Legea împotriva știrilor „false” interzice să se facă referiri la operațiunea militară din Ucraina ca „atac, invazie sau declarație de război”, în timp ce site-urile de știri occidentale și Facebook au fost blocate pentru ca informațiile reale să nu ajungă la poporul rus.

Țara condusă de Vladimir Putin devine tot mai izolată de Occident

Ce înseamnă asta pentru Rusia? Țara și guvernul au fost „autoritare de mult timp, totul este din ce în ce mai rău”, a explicat Beth Sanner, fost director adjunct al Informației Naționale. Federația Rusă este, de asemenea, din ce în ce mai izolată de o mare parte din Occident și se confruntă cu sancțiuni severe. Tot mai multe companii se retrag din Rusia, inclusiv Netflix și TikTok.

În tot acest timp, Volodimir Zelenski a rămas în capitala Kiev, în ciuda ofertelor de a fugi din țara lui. Luni seară, președintele ucrainean a transmis din biroul său din Kiev, pentru prima dată de la începutul invaziei din 24 februarie.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...