Cod rutier 2019. Amenzi usturătoare pentru șoferi, dacă nu au anvelope de iarnă. Când ar trebui să fie ele montate

Diana Radu 28.10.2019, 12:22
Cod rutier 2019. Amenzi usturătoare pentru șoferi, dacă nu au anvelope de iarnă. Când ar trebui să fie ele montate

Poliția Română a anunță că a început sezonul anvelopelor de iarnă obligatorii și implicit a amenzilor pentru neechiparea mașinii cu cauciucuri corespunzătoare pentru condițiile meteo. Află când ar trebui să-ți schimbi cauciucurile de vară cu cele de iarnă și ce amendă riști dacă nu ți-ai „încălțat” autovehiculul cu anvelopele potrivite.

Cât timp mai ai la dispoziție pentru a-ți schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă

Cand trebuie sa treci la cauciucurile de iarna si ce amenda risti daca nu o faci
Cand trebuie sa treci la cauciucurile de iarna si ce amenda risti daca nu o faci

Legea privind circulația pe drumurile publice spune că anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperide cu zăpadă, gheață sau polei. Dar pentru orice eventualitate ai putea să treci la cauciucurile de iarnă odată cu debutul sezonului rece.

„Legea cauciucurilor de iarnă a intrat în vigoare în 2011, iar toți cei care circulă pe drumuri publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei sunt obligați să aibă anvelope de iarnă. Chiar dacă drumul este uscat, se pot întâlni porţiuni unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă”, transmite Poliția.

„Este sanctionata conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante”, se mai arată în comunicatul Poliției Române.

Cât este amenda dacă ciruli fără anvelope de iarnă

Doar o lună și puțin ne mai desparte de iarnă, iar șoferii au obligativitatea să-și echipeze în mod corespunzător vehiculul pentru condițiile meteo, adică să treacă de la cauciucurile de vară la cele de iarnă. În caz contrar, amenda pentru lipsa anvelopelor de iarnă stabilită pentru 2019, poate ajunge până la 2.900 de lei.

”Un set de 4 cauciucuri pentru iarnă, poate ajunge la aproximativ 1000 de lei, dacă ne rezumăm la dimensiunile R15-R16. Partea interesantă este că amenda pentru conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite de zăpadă, gheață sau polei fără ca acesta să fie „încălțat” cu anvelopele potrivite se sancționează cu amendă între 1.305 și 2.900 de lei. Cum crezi că ieși mai câștigat? Vă zicem noi…cauciucuri de iarnă și nici nu rămâi înțepenit în zăpadă”, au scris reprezentații Poliției Române pe pagina de Facebook.

În cazul în care poliția te-a prins circulând pe un drum acoperit de polei și zăpadă fără anvelope de iarnă, pe lângă amenda colosală pe care o poți primi, printre sancțiuni se mai numără și acordarea unui număr de la 9 până la 20 de puncte-amendă și reținerea certificatului de înmatriculare/înregistrare al autoturismului. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarnă sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Urmăriți Impact.ro și pe