Cod Rutier 2019. Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Mesaj important de la Poliția Română pentru șoferi

Redacția IMPACT 10.10.2019, 14:06
Cod Rutier 2019. Când trebuie montate anvelopele de iarnă. Mesaj important de la Poliția Română pentru șoferi

Se apropie sezonul rece, iar șoferii sunt obligați să treacă la anvelopele de iarnă. Conducătorii auto care sunt prinși fără cauciucuri de iarnă riscă să fie amendați drastic de polițiști.

În fiecare an, toamna, șoferii trebuie să meargă la un service pentru a-și schimba cauciucurile de vară cu cele de iarnă. Legea prevede clar că în sezonul rece, șoferii prinși fără mașinile echipate necorespunzător sunt amendați.

În fiecare an, însă, se creează o confuzie legată de data la care se trece la cauciucurile de iarnă. Ca în fiecare an, polițiștii reiterează mesajul trimis în această perioadă.

Cod Rutier 2019: când trebuie montate anvelopele de iarnă

Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu o dată anume, fie că e vorba de 1 noiembrie sau 1 octombrie sau 1 decembrie, așa cum greșit se crede.

Polițiștii atrag atenția că nu se impune prin lege o anumită perioadă de timp în care autovehiculele trebuie să fie dotate cu anvelope de iarnă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă depinde strict de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011.

Cu alte cuvinte, cine e prins pe zăpadă fără cauciucuri de iarnă, chiar dacă e luna august, e amendat.

„În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor”, spunea fostul șef al Poliției Rutiere, Lucian Diniță.

Urmăriți Impact.ro și pe