Cod roșu de vreme rea în România. Zonele cele mai afectate azi, 27 martie

Stan Filon 27.03.2023, 12:16
Cod roșu de vreme rea în România. Zonele cele mai afectate azi, 27 martie

Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe coduri care intră în vigoare de luni! Meteorologii atrag atenția asupra faptului că vremea se va răci accentuat, începând de luni dimineața, iar ninsorile și viscolul își vor face din nou apariția în țara noastră!

Cod roșu de vreme rea în România

Așadar, Administrația Națională de Meteorologie a emis mai multe alerte de vreme rea. Temperaturile vor scădea brusc, de luni dimineața, iar vremea se va schimba în toată țara, fiind în vigoare mai multe coduri de viscol și ploi. meteorologii au emis, mai exact, trei noi coduri de vreme rea.

O avertizare cod galben de vânt intră în vigoare luni, la ora 23.00 și va fi valabil până marți la ora 23.00. În cea mai mare parte țării, vântul va avea local și temporar intensificări, cu viteze de 50…65 km/h și izolat peste 70…75 km/h! Avertizare cod portocaliu intră în vigoare luni, tot de la ora 23.00, și va fi valabil până marți la ora 23.00. Zone afectate: Carpații Meridionali, de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini de peste 1500 m.

Cod rosu de vremea rea in Romania
Cod rosu de vremea rea in Romania

Rafale de vânt de 140 de km/h

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali și de Curbură și în Munții Apuseni, la altitudini mai mari de 1500 m, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută. De asemenea, a afost emis și un cod roșu de vânt puternic care intră în vigoare marți, la ora 02.00 și va fi valabil până marți, la ora 14.00.

Meteorologii atrag atenția că la altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 km/h. De asemenea, meteorologii avertizează că vremea se răcește accentuat de luni dimineață și că până miercuri vor fi ploi, lapoviță și ninsoare, la munte urmând să se depună strat nou de zăpadă.

Lapoviță și ninsoare

În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii. Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.

Meteorologii au emis o informare meteorologică de luni dimineață, ora 6.00 până miercuri seară, la ora 21. Vor avea loc intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, răcire accentuată – îngheț la sol și brumă. Precipitațiile se vor extinde treptat dinspre vest și vor cuprinde cea mai mare parte a țării. Vor fi ploi, iar din a doua parte a nopții de luni spre marți (27/28 martie) îndeosebi în jumătatea de nord se vor semnala precipitații mixte, lapoviță și ninsoare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...