Risc de inundații pe cursul mai multor râuri din România. Hidrologii au emis alerte cod galben și cod portocaliu, până când e valabilă avertizarea

Beatrice Dumitru 18.01.2023, 14:35
Risc de inundații pe cursul mai multor râuri din România. Hidrologii au emis alerte cod galben și cod portocaliu, până când e valabilă avertizarea

Hidrologii au emis, miercuri, cod galben şi cod portocaliu de inundaţii în mai multe bazine hidrografice din țară. Vor predomina ploile în mai multe zone, iar catitățile de apă acumulate vor ajunge la 40 l/mp. ANM a mai emis două atenționări meteo de vijelii, ninsori și ploi abundente.

Până când sunt valabile avertizările meteo

În această săptămână, cu excepția sud-estului extrem al țării, unde cantitățile de precipitații vor fi deficitare, regimul pluviometric va fi în general excedentar, mai ales în zona Carpaților Meridionali, în jumătatea nordică a Olteniei și în nord-vestul Munteniei, potrivit ANM.

Hidrologii au emis, miercuri, cod galben şi cod portocaliu de inundaţii în mai multe bazine hidrografice, avertizarea fiind valabilă până sâmbătă, la ora 12.00. Astfel, este cod galben, în intervalul 18.01.2023 ora 12:00 – 21.01.2023 ora 12:00, pe râurile din mai multe bazine hidrografice din județele judeţul Maramureş, Satu Mare, Bistriţa Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Timiș, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Sibiu, Argel, Prahova și Dîmbovița.

De asemenea, a fost emis cod portocaliu, în intervalul 18.01.2023 ora 22:00 – 20.01.2023 ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice din județele Alba, Gorj, Dolj, Mehedinți, Sibiu, Vâlcea și Argeș.

Risc de inundații pe cursul mai multor râuri din România. Hidrologii au emis alerte cod galben și cod portocaliu, până când e valabilă avertizarea
Cod portocaliu și galben de inundații.

Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Avertizări de vijelii, ninsori și ploi abundente

Pe de altă parte, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis două atenționări meteo cod portocaliu și cod galben de vijelii, ninsori și ploi abundente, care vizează 15 județe ale țării. Avertizarea meteo cod portocaliu este valabilă în intervalul 18 ianuarie, ora 23:00 – 19 ianuarie, ora 18:00. Avertizarea meteo cod galben este valabilă în intervalul 18 ianuarie, ora 14:00 – 19 ianuarie, ora 18:00.

În zona montană și submontană a județelor Mehedinți, Gorj, Vâlcea și Argeș se vor acumula cantități de precipitații în general de 25…40 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar la altitudini de peste 1500 m mixte.

La altitudini de peste 1.800 m în Carpații Meridionali, va fi viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 120 – 140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero. Judeţele afectate de Codul roşu sunt: Prahova, Braşov, Argeş, Sibiu, Dâmboviţa, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Alba şi Caraş-Severin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...