Cod portocaliu de ploi și vijelii în România. Alertă meteo extremă, a fost emis RO-Alert

Badea Violeta 25.06.2023, 16:05
Cod portocaliu de ploi și vijelii în România. Alertă meteo extremă, a fost emis RO-Alert

Sâmbătă, 24 iunie, vremea este caniculară în România. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au anunțat că temperaturile vor urca în termometre până la 36 de grade Celsius. În anumite regiuni ale țării însă, ploile și vijeliile vor face prăpăd. Iată care sunt zonele aflate în pericol de inundații!

Alertă meteo ANM. Vin ploile și vijeliile

Update 25 iunie, ora 16.03. Autoritățile tocmai au emis mesaj Ro-Alert. O atenționare meteo imediată de tip nowcasting este valabilă pentru București și Ilfov. Specialiștii ANM anunță Cod portocaliu de ploaie torențială, vijelie și grindină.

Update 25 iunie, ora 10.41. Administrația Națională de Meteorologie a prelungit, duminică, două din cele trei alerte emise sâmbătă, vizând instabilitatea atmosferică puternică în aproape toată țara. Astfel, o atenționare meteo Cod portocaliu de instabilitate atmosferică este valabilă de duminică, ora 10:00, până luni, ora 04:00.

Pe parcursul zilei, la munte, în centrul și sud-estul României, iar seara și noaptea mai ales în sud-est, local vor fi averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h). De asemenea, pe arii restrânse vor fi vijelii și grindină. În intervale scurte (1-3 ore) sau prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp, izolat de peste 50…60 l/mp, potrivit ANM.

Avertizarea meteo Cod portocaliu vizează județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța.

De asemenea, un Cod galben de instabilitate atmosferică este valabil de duminică, ora 10:00, până luni, ora 10:00. În cea mai mare parte a țarii vor fi perioade de instabilitate atmosferică: averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Știrea inițială: Vremea continuă să ne surprindă neplăcut. Vineri, 23 iunie, meteorologii de la ANM ne avertizau că astăzi ne vom confrunta cu un aer irespirabil, temperaturile ajungând până la 36 de grade Celsius, cel puțin în anumite regiuni ale țării.

Însă, în anumite zone ale României va intra în vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Acesta este așteptat în orele următoare, după-amiaza și seara, la munte, în cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Moldova, apoi îndeosebi în jumătatea de vest a Olteniei și în sudul Banatului.

Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 65…75 km/h) și pe arii restrânse vijelii și grindină. Totodată, experții de la ANM au anunțat și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în cea mai mare parte a țării. De asemenea, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică.

Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și pe arii restrânse vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp. Totodată, mâine, pe data de 25 iunie, vor exista perioade cu instabilitate atmosferică în centrul, sudul și estul țării.

Citește și Valul de aer tropical lovește puternic România. E alertă ANM de caniculă!

Recomandări din partea IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, România)

  • Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații;
  • În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora;
  • Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;
  • Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;
  • Închideți toate ferestrele locuinţei şi altor categorii de construcţii;
  • Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ, se arată pe pagina de Facebook a IGSU.

Citește și Cât timp stă canicula în România. După vremea călduroasă, țara noastră e lovită de furtuni!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...