Cod galben de ceață! În ce zone și până când este valabilă atenționarea meteo

Ana Anitoiu 25.11.2020, 20:27
Cod galben de ceață! În ce zone și până când este valabilă atenționarea meteo

Un Cod galben de ceață a fost emis, miercuri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Acesta este valabil pentru câteva județe din țară. Condițiile meteo devin periculoase, în zonele vizate de avertizare.

Ce localități sunt vizate de Codul galben de ceață

Potrivit ANM, Codul galben de ceață este valabil pentru județul Teleorman și pentru județul Olt: Corabia, Brastavățu, Izbiceni, Rusănești, Ianca, Tia Mare, Vădăstrița, Cilieni, Grojdibodu, Vișina, Redea, Rotunda, Obârșia, Scărișoara, Studina, Giuvărăști, Orlea, Gârcov, Bucinișu, Ștefan cel Mare, Vlădila, Vișina Nouă, Gura Padinii, Vădastra, Grădinile, Urzica.

Lista localităților vizate continuă cu Salcia, Cujmir, Gârla Mare, Dârvari, Obârșia de Câmp, Pristol, Vrata, din județul Dolj, precum și cu foarte multe localități din județul Mehedinți. Printre acestea se numără: Calafat, Băilești, Dăbuleni, Poiana Mare, Moțăței, Sadova, Daneți, Călărași, Valea Stanciului, Ciupercenii Noi, Maglavit, Cetate, Ostroveni, Amărăștii de Jos, Celaru, Mârșani, Galicea Mare, Desa, Bistreț, Bârca, Unirea, Gighera, Rast, Bechet, Cerăt și Afumați.

Cum va fi iarna ce urmează, pentru România

Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a vorbit, recent, despre cum va fi vremea, în iarna aceasta, în țară. Ea a subliniat faptul că o iarnă normală în România nu este neaparat una ușoară.

”Repet ceea ce spun mereu: o iarnă normală în România nu este neapărat o iarnă uşoară, pentru că pot apărea episoade cu fenomene severe de viscol şi ger, care nu lipsesc din nicio iarnă, dar acestea pot fi prognozate doar cu o săptămână, maximum 10 zile în avans”, a spus șefa ANM.

Cod galben de ceata! In ce zone si pana cand este valabila atentionarea meteo
O masina, pe o sosea, in ceata

Ce condiții meteo se anunță în minivacanța de 1 decembrie

Șefa Administrației Naționale de Meteorologie a spus și cum va fi vremea în perioada minivacanței ce urmează pentru români. Mulți angajați din țara noastră se vor bucura de câteva zile libere, cu ocazia sărbătorii de Sfântul Andrei. Vremea, însă, nu va fi prea frumoasă.

”În minivacanţa de 1 Decembrie, de vineri, vremea se va schimba de la acest aspect plăcut şi este posibil să avem un episod cu precipitaţii mixte. La munte, de acum încolo, orice episod de precipitaţii înseamnă precipitaţii mixte şi nu este exclus ca şi în zonele joase precipitaţiile să fie mixte”, a spus Florinela Georgescu.

Cum va fi vremea, de Moș Nicolae

Conform ANM, în săptămâna 30 noiembrie – 7 decembrie, în cea mai mare parte a țării, va fi ceva mai frig decât ar fi normal, pentru această perioadă a anului. Însă, de Moș Nicolae, cel mai probabil nu va ninge, dar va fi destul de frig.

După aceea, în săptămâna 7 – 14 decembrie, vremea se încălzește. Temperaturile medii vor fi ușor mai mari față de cele normale pentru această perioadă din an, în toată țara. Regimul pluviometric va fi în jurul celui normal pentru această săptămână.

Va fi zăpadă în România, de Crăciun și Revelion?

De asemenea, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie a spus că, în privința ninsorilor în această iarnă, cel mai probabil, acestea vor cădea la munte, de sărbători. Astfel, în cea mai mare parte a țării, românii vor petrece Crăciunul și Revelionul așa cum s-au obișnuit deja. Adică fără zăpadă.

”Ne aşteptăm ca luna decembrie să evoluăm într-un regim apropiat de normal, ceea ce înseamnă că există posibilitatea ca la munte să se depună un strat de zăpadă suficient de persistent ca să îl avem de Sărbători. E greu de estimat grosimea, dacă va fi unul care să favorizeze sporturile de iarnă”, a mai spus Florinela Georgescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...