Evenimente meteo extreme în această iarnă, pe tot globul. Guvernele trebuie să se pregătească de urgență

Ana Anitoiu / 29.10.2020, 21:27
Evenimente meteo extreme în această iarnă, pe tot globul. Guvernele trebuie să se pregătească de urgență

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a anunțat evenimente meteo extreme, în această iarnă, pe tot globul. Specialiștii au avertizat guvernele că trebuie să se pregătească.

Ce este fenomenul ”La Niña”

Fenomenul La Niña reprezintă scăderea la scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului, în centrul și estul Oceanului Pacific ecuatorial. La această răcire se adaugă modificările din circulația atmosferică de la tropice – vânturi, presiune și ploi, potrivit sursei citate.

La Niña are, de obicei, efectul opus asupra condițiilor meteorologice față de El Niño, care reprezintă faza de încălzire a așa-numitei ”Oscilații Sudice a El Niño” (ENSO).

“El Niño și La Niña sunt motoare importante ale sistemului climatic planetar care apar în mod natural. Dar toate evenimentele climatice care apar în mod natural se desfășoară acum pe fundalul unei schimbări climatice produse de oameni, care exacerbează vremea extremă și afectează ciclul apei.  

În mod obișnuit, La Niña are un efect de răcire a temperaturilor globale, însă este mai mult decât dezechilibrată de căldura prinsă în atmosfera noastră de către gazele cu efect de seră.

Astfel, 2020 rămâne pe cursul de a fi unul dintre cei mai călduroși ani înregistrați, iar perioada 2016-2020 este așteptată să fie cea mai caldă perioadă de cinci ani care s-a înregistrat vreodată. Anii cu La Niña sunt acum mai calzi decât anii cu evenimente El Niño puternice din trecut”, a spus secretarul general al OMM, profesorul Petteri Taalas.

Organizatia Meteorologica Mondiala anunta evenimente meteo extreme în aceasta iarna
Incaltaminte de ploaie

Când va avea loc fenomenul La Niña și care vor fi cele mai afectate zone

Potrivit specialiștilor de la OMM, fenomenul La Niña va fi probabil mai intens în acest an și va dura până în ianuarie 2021. Ar urma să se manifeste prin precipitații abundente și furtuni ce vor afecta mai ales unele regiuni vulnerabile din punct de vedere economic și social.

De aceea, OMM a tras un semnal de alarmă pentru guverne, astfel încât acestea să se pregătească pentru evenimente meteorologice extreme, în special în sectoare vulnerabile ca resurse de apă, agricultură, sănătate și gestionarea dezastrelor.

“OMM își ridică nivelul de sprijin și consiliere pentru agențiile internaționale umanitare în încercarea de a reduce impactul asupra celor mai vulnerabili, într-o vreme când capacitățile prin care trebuie să facă față sunt afectate de pandemia de COVID-19”, se arată într-un comunicat al Organizației.

Ultima dată când un eveniment La Niña intens a avut loc a fost în 2010-2011, urmat de unul moderat în 2011-2012, arată organismul mondial. Anul acesta va fi moderat spre intens.

Cele mai recente prognoze arată că La Niña va afecta cu anomalii de precipitații regiunea Cornului Africii Asia Centrală și Asia de Sud-Est, o parte dintre insulele din Pacific și regiunea nordică a Americii de Sud.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI