Clotilde Armand cere rezilierea contractului cu Romprest: „Costul salubrizării în Sectorul 1, cu 1300% în plus față de Oradea”

Ioana Bucur 15.06.2021, 23:58

Războiul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei este departe de final. Clotilde Armand este hotărâtă să ceară reziliera contractului cu Romprest. Edilul a explicat, într-o postare pe Facebook, că „prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea”.

Clotilde Armand cere rezilierea contractului cu Romprest

Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Clotilde Armand a anunțat că are de gând să ceară rezilierea contractului cu Romprest, în următoarea ședință a Consiliului Local Sector 1. Edilul a dezvălut că „prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea”.

„Oradea și Sectorul 1 sunt UAT similare din România ca populație, buget, suprafață și nivel de dezvoltare. Comparativ cu Oradea, costul salubrizării în Sectorul 1 este necompetitiv. Prețul unitar al salubrizării stradale pe km² în Sectorul 1 este cu 1300% în plus față de Oradea.

Prețul unitar pe metru cub pentru colectarea și transportul deșeurilor de la populație în Sectorul 1 este cu 266% mai mare decât în Oradea. Ponderea salubrizării stradale în bugetul local al Sectorului 1 (inclusiv cota aferentă de la PMB) este de 9,56%, față de numai 1,13% la Oradea. Aceste diferențe indică un comportament monopolist al operatorului delegat în Sectorul 1”, a scris, marți, pe Facebook, Clotilde Armand.

Potrivit primarului Sectorului 1, costurile unitare ale salubrizării stradale și ale colectării și transportului gunoiului de la populație în Sectorul 1 sunt semnificativ mai mari ca în Oradea, cu un raport variind între de 1,85 ori până la de 13 ori mai mari.

„Costul anual pentru colectarea și transportul gunoiului de la populație în Oradea se ridică, potrivit contractului, la 8,2 milioane lei fără TVA. În Sectorul 1, facturile de colectare și transport prezentate de operator în 2020 se ridică la 21 milioane lei, de 2,5 ori mai mult decât la Oradea”, a adăugat Clotilde Armand.

Clotilde Armand cere rezilierea contractului cu Romprest
Clotilde Armand. Inquam Photos / Octav Ganea

„Avem nevoie de votul consilierii USRPLUS, PNL, PSD și PMP”

Primarul este decis ca în viitoarea ședință a Consiliului Local să ceară rezilierea contractului de delegare, apelând la sprijinul reprezentanilor celorlalte partide: „Pentru că acest contract este între Consiliul Local și compania Romprest S.A. – și avem nevoie de votul consilierii USRPLUS, PNL, PSD și PMP”.

În urmă cu câteva zile, Primăria Sectorului 1 a făcut public contractul pe care îl are cu Romprest, precum şi actele adiţionale ale acestuia. Toate persoanele interesate, cetăţeni, instituţii media, societate civilă, pot afla direct de la sursă cum au evoluat tarifele serviciilor prestate de către operator, care sunt principalele obligaţii ale operatorului de salubrizare şi ale autorităţii contractante sau care sunt condiţiile de reziliere a contractului, s-a transmis printr-un comunicat de presă al Primăriei Sectorului 1.

„Pentru că nu avem nimic de ascuns, am dispus transparentizarea totală a relaţiei contractuale dintre Primăria Sectorului 1 şi Compania Romprest. Fostele administraţii au ţinut la secret multe dintre prevederile acestui contract, în special actele adiţonale. Până în prezent, nimeni nu a ştiut exact cât plătea primăria pentru serviciile de salubrizare şi cum s-a ajuns ca Sectorul 1 să plătească cel mai mare tarif din România pentru acest serviciu. Începând de astăzi, aceste informaţii sunt „la liber” pentru oricine”, a afirmat Clotilde Armand, conform sursei citate.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...