Romprest a reluat ridicarea gunoaielor din Sectorul 1. Modul neaşteptat prin care au protestat bucureştenii în fața primăriei conduse de Clotilde Armand

Cristian Cojocaru 06.06.2021, 14:45
Romprest a reluat ridicarea gunoaielor din Sectorul 1. Modul neaşteptat prin care au protestat bucureştenii în fața primăriei conduse de Clotilde Armand

Compania de salubrizare Romprest a reluat ridicarea gunoaielor din Sectorul 1. Gunoiul era abandonat pe străzi de aproximativ o săptămână. În dimineața zilei de duminică, oamenii de salubrizare au început să ridice gunoiul care era din plin pe străzile celui mai bogat sector al Bucureștiului.

Ridicarea gunoaielor a fost reluată de Romprest

În toiul dimineții, angajații Romprest au reluat ridicarea gunoaielor de pe străzile Sectorului 1 al Capitalei. Gunoaiele acaparau din ce în ce mai tare străzile sectorului, de aproape o săptămână. Tanczos Barna, ministrul Mediului, a lăudat ”atitudinea responsabilă a operatorului”, însă este de părere că, nici o autoritate nu ar trebui să pună în pericol sănătatea publică.

Între Primăria Sectorului 1 și firma de salubrizare există un conflict care pare să nu se termine prea curând. Munții de gunoi au fost ridicați încă de la primele ore ale dimineții, stând pe străzi de aproximativ șase zile. Reprezentanții companiei de salubritate au afirmat seara trecută că ”situația de blocaj a fost dezamorsată”.

Așadar, compania va mobiliza toate resursele pentru a colecta toate deșeurile de pe străzile sectorului. Trei firme de salubritate și-au pus la dispoziție stațiile lor de sortare în limita capacității. Astfel, gunoaiele de pe trotuare au început a fi colectate și transportate către aceste stații de sortare.

romprest ridicarea gunoaielor
Gunoaiele umpleau strazile de aproximativ o saptamana

Primarul de sector va depunde o plângere penală

Deși gunoaiele au început a fi ridicate, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand a anunțat aseară că urmează să depună o plângere penală împotriva companiei de salubritate, acuzând de șantaj. Edilul a mai afirmat că va cere Consiliului Local Sector 1 rezilierea contractului cu firma de salubrizare.

„Salut atitudinea responsabilă a operatorului de salubritate și mă bucur că apelul nostru de reluare a colectării deșeurilor a contribuit la o normalizare a situației din sectorul 1 al Capitalei. Anunțul oficial al operatorului este în primul rând o veste bună pentru locuitorii sectorului 1. În al doilea rând, este o veste bună pentru un climat de mediu normal într-o capitală europeană.

Orice oraș are nevoie de colectarea continuă a deșeurilor, indiferent de discuții sau neînțelegeri birocratice. Nicio autoritate nu-și poate permite să pună în pericol sănătatea populației sau să anuleze orice responsabilitate de mediu, chiar și temporar. Nu în ultimul rând, mă gândesc la cum privesc oamenii astfel de incidente: oare nu cumva pot fi ei demotivați în a avea conștiința de mediu câtă vreme autoritățile dau semnale ca se poate suspenda un serviciu indispensabil?

Sper ca odată reluat serviciul de colectare, acesta să nu mai înregistreze întreruperi și astfel de episoade să nu se mai repete. De aceea, atât Primăria Capitalei cât și primăriile de sector trebuie să găsească soluții comune de colectare, sortare și reciclare a deșeurilor așa cum prevede legea”, a transmis ministrul Mediului.

Locuitorii Sectorului 1 s-au revoltat din cauza situației neplăcute în care au fost puși din cauza neînțelegerilor administrației de sector și Romprest. Astfel, aceștia au aruncat cu saci plini cu gunoi pe treptele Primăriei de sector, încercând astfel să transmită un mesaj de nemulțumire către Clotilde Armand.

Urmăriți Impact.ro și pe