Ciucă, despre consecințele războiului din Ucraina asupra României: „Nu pot să spun că nu ne va durea”

Ana Anitoiu 07.03.2022, 12:06
Ciucă, despre consecințele războiului din Ucraina asupra României: „Nu pot să spun că nu ne va durea”

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit despre consecințele războiului din Ucraina asupra României. Premierul a spus că repercusiuni ale ofensivei Rusiei se vor simți fără îndoială și în țară, dar a precizat că nu ar trebui să existe îngrijorarea că românii ar putea să rămână fără gaz și a explicat de ce.

Nicolae Ciucă, despre consecințele războiului din Ucraina asupra României

Prim-ministrul României a declarat că în această perioadă se fac analize și au loc consultări permanente cu Bruxelles-ul, cu scopul de a atenua cât mai mult consecințele războiului din Ucraina asupra populației.

„Nu pot să spun că nu ne va durea, nu pot să spun că nu vor fi efecte, în schimb nu vă pot spune care vor fi efectele concrete acum”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a spus că este exclus scenariul în care România va rămâne fără gaz, în cazul în care Vladimir Putin va decide să pună capăt furnizărilor către Europa, pe fondul conflictului din Ucraina și al sancțiunilor impuse împotriva Rusiei.

Ciuca, despre consecintele razboiului din Ucraina asupra Romaniei
Nicolae Ciuca. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Nicolae Ciucă, despre motivul pentru care România nu poate rămâne fără gaz

Prim-ministrul a explicat că România importă doar aproximativ 20% din necesarul său de gaz. Acest necesar va putea veni prin interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, cel mai devreme în luna octombrie, iar cel mai târziu la finalul anului.

„Am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, premierul Greciei Mitsotakis a fost la București, cu cel al Bulgariei am discutat la telefon. Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care se va întâmpla în luna iunie.

Va urma ca, cel mai devreme, în octombrie, cel mai târziu către finele anului, să putem să avem efectiv gaz care să fie injectat prin acel interconector şi atunci există posibilitatea să putem folosi gaz lichefiat care poate fi injectat prin terminalul de la Alexandroupolis”, a declarat Nicolae Ciucă.

Astfel, premierul a spus că România va reuşi să folosească gaz lichefiat american. Finalizarea interconectorului este esențială pentru toate proiectele viitoare în ceea ce privește circuitul gazelor, atât pe coridorul vertical, cât şi pe cel realizat pe infrastructura BRUA. Cel din urmă poate să transporte gaz și către celelalte țări din centrul și estul Europei.

Când va putea România să extragă gaz din Marea Neagră

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a vorbit și despre momentul din care România va putea extrage gaz din Marea Neagră. Premierul a amintit despre angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament. Șeful Guvernului a precizat că probabil acest lucru se va întâmpla într-o lună sau cel mult în două luni.

Deși n-a vrut să comunice acest detaliu inițial, Nicolae Ciucă a recunoscut în cele din urmă ce variantă a fost stabilită cu privire la redevențe și a precizat că este cea mai benefică pentru România. Mai exact, 60% din venituri către statul român, iar 40% către cei care scot gazul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...