Cine trebuie să plătească taxa pe lux în 2024? Noul impozit a intrat în vigoare de la 1 ianuarie

Emanuela Pană 13.02.2024, 11:49
Cine trebuie să plătească taxa pe lux în 2024? Noul impozit a intrat în vigoare de la 1 ianuarie

Începând cu anul 2024, pe o perioadă de 5 ani, statul impune o taxă suplimentară pe mașinile și imobilele cu o valoare ridicată. Cuantumul acesteia este de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei pentru proprietățile imobiliare sau 375 de mii de lei pentru mașini. Vezi cine trebuie să plătească taxa pe lux.  

Ce este taxa pe lux și ce valoare are aceasta? 

O nouă taxă, cunoscută drept ”taxa pe lux” a fost introdusă de Guvern și este valabilă pe o perioadă de cinci ani, începând cu 2024. Ea va fi achitată pentru locuințele și mașinile scumpe. Taxa este în valoare de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei, în cazul proprietăților imobiliare, adică aproximativ 500.000 de euro, și 375 de mii de lei pentru autoturisme, adică 75.000 de euro. 

Legea 296/2023 a apărut la finalul lui octombrie 2023, iar măsura a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2024. Legea introduce în Codul fiscal un nou titlu, prin care se stabilește un impozit special pe bunurile imobile și mobile scumpe.  

Pentru a implementa taxa pe lux, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care să fie stabilite detalii legate de declarația care va fi utilizată în aceste situații.  

Citește și: A fost introdusă o nouă taxă pentru șoferii din România. Dacă nu o plătesc, nu au acces în anumite zone din orașe

Cine trebuie să plătească taxa pe lux? 

Potrivit legii, românii care au mașini și proprietăți scumpe sunt nevoiți să le declare la ANAF și să plătească un impozit special pentru ele. Începând de anul acesta, impozitul special va viza, conform legii 296/2023, clădirile și mașinile cu o valoare ridicată: 

  • persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/ proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România dacă valoarea impozabilă a clădirii depășește 2.500.000 de lei (aproximativ 500.000 de euro); 
  • persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 de lei (aproximativ 75.000 de euro). Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea perioadei de cinci ani de la această dată pentru cele la care predarea-primirea autoturismului a avut loc anterior. 

Exemplu: O casă cu o valoare impozabilă de 3 milioane de lei va fi impozitată cu 0,3% x (3.000.000 – 2.500.000) = 15.000 de lei. 

Vezi: ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață: cum începe să-ți ia familia la puricat

Impozitul se datorează pe o perioadă de cinci ani 

Taxa se aplică pentru o durată de cinci ani, începând din anul fiscal în care se efectuează transferul de proprietate al autovehiculului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la atingerea perioadei de cinci ani de la acea dată pentru cele cu predare-primire anterioară.  

Cine trebuie sa plateasca taxa pe lux?
Tot ce trebuie sa stii despre taxa pe lux

În cazul în care transferul de proprietate al autovehiculului a fost deja efectuat, impozitul se va achita pentru perioada rămasă până la împlinirea celor cinci ani de la data respectivă.  

Pentru persoanele care intenționează să efectueze transferul de proprietate al autoturismului în viitor, impozitul va fi perceput pe o durată de cinci ani, începând cu anul fiscal în care are loc transferul. 

Începând cu acest an, cota de TVA aplicabilă pentru achiziționarea de locuințe noi sociale sau pentru cele cu o suprafață utilă de până la 120 de metri pătrați va crește de la 5% la 9%. Astfel, prețul actual al unui apartament de acest tip, care era de 630.000 de lei, a crescut la 654.000 de lei odată cu aplicarea noii cote de TVA.  

Totodată, cei interesați să devină prosumatori vor suporta o majorare a costurilor în 2024. TVA-ul pentru achiziția și montarea panourilor fotovoltaice, panourilor solare termice, pompelor de căldură și a altor sisteme de încălzire eficiente a fost, de asemenea, ajustat la 9%.  

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...