ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață: cum începe să-ți ia familia la puricat

Gabriel Peneș 18.01.2023, 10:05
ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață: cum începe să-ți ia familia la puricat

ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață. De Fisc și de moarte nu poți scăpa, spune o vorbă celebră. Iar autoritățile fiscale fac totul ca acest lucru să fie resimțit tot mai puternic de fiecare român. În tentativa de a aduna sume cât mai mari la bugetul statului, reprezentanții ANAF vor lua la puricat cheltuielile făcute nu doar de persoanele vizate, ci și de membrii familiei contribuabilului.

ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață

ANAF vrea să adune cât mai mulți bani pentru bugetul statului, În același timp, Fiscul dorește să aibă un control mai bun asupra veniturilor eventual nedeclarate ale peroanelor. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intenționează să-și extindă semnificativ sursele de informare cu privire la veniturile independente obținute de persoanele fizice, pentru a crește numărul celor ce declară și achită impozitul pe venit.

Printre alte măsuri, ANAF spune că își va extinde analizele inclusiv la veniturile membrilor de familie ai contribuabilului vizat și că toate tranzacțiile derulate de acesta vor fi folosite pentru a face estimări în baza stilului de viață.

Informațiile apar în Strategia de creștere a conformării voluntare în domeniul impozitului pe veniturile persoanelor fizice în România 2023 – 2025, informează avocatnet.ro. Documentul a fost publicat recent de ANAF și în acesta este subliniat că măsurile vizează persoanele care obțin venituri independente, nu salariații.

ANAF ”inventează” taxa pe stilul de viață: cum începe să-ți ia familia la puricat
ANAF va controla și stilul de viață al membrilor familiei fiecărui contribuabil care obține venituri din activități independente

Cum începe să-ți ia familia la puricat

„Conformarea fiscală trebuie abordată printr-un nou management al riscurilor, eficient și orientat spre domeniile cu risc sporit de neconformare. Experiența practică a ANAF indică faptul că există segmente ale populației de contribuabili plătitori de impozit pe venit care au un grad relativ redus de conformare fiscală.

Domeniile specifice identificate ca având riscuri mari de neconformare includ nedeclararea sau subdeclararea veniturilor obținute de către liber profesioniști, veniturile din chirii, precum și veniturile din investiții. (…) În cazul impozitului pe venit, este necesară colectarea de date suplimentare pentru a analiza integral amploarea și originile riscurilor de neconformare, permițând astfel elaborarea unor măsuri adecvate pentru reducerea riscurilor. În plus, o analiză mai avansată a datelor existente ar putea aduce noi beneficii viitoare”, explică autoritățile.

Având în vedere că este o practică destul de comună în țara noastră trecerea pe un membru al familiei a averii, proprietăților și mașinilor, ANAF a decis să se nu mai rezume la datele financiare ale persoanei vizate de control. În schimb, se vor extinde verificările la alți membrii ai familiei pentru a depista neconcordanțe.

Mai exact, în document scrie că unul dintre obiective este „extinderea capacității de analiză la întreaga familie a contribuabilului, inclusiv datele financiare și patrimoniale ale soțului/soției și ale copiilor”.

Pentru aceasta Fiscul se va folosi inclusiv de datele adunate de la terți cu privire la comerțul electronic și alte venituri obținute prin platformele online (cum ar fi marketplace-urile). Ele vor fi utilizate pentru a verifica dacă persoanele fizice și-au îndeplinit obligația de înregistrare fiscală. Practic, autoritățile vor putea să analizeze punctual istoricul tranzacțiilor unei persoane anume.

În final, inspectorii ANAF speră să poată realiza în mod periodic o serie de comparații automate între veniturile estimate și cele declarate de contribuabili.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....