Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Secretele din trecutul nașului lui Marian Godină

Ana Anitoiu 21.10.2020, 13:35
Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Secretele din trecutul nașului lui Marian Godină

Traian Berbeceanu, care ar putea ocupa funcția de prefect al Bucureștiului, în locul lui Gheorghe Cojanu, a avut câteva probleme pentru care a ajuns în instanță. Unele secrete din trecutul nașului lui Marian Godină au ieșit la iveală.

Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu

Nașul lui Marian Godină a fost declarat ”Polițistul anului” în anii 2007 și 2013, la categoria “Combaterea Criminalității Organizate”. În plus, a fost numit cel mai bun polițist al României, în anul 2013, și a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.

Însă, Traian Berbeceanu a avut și probleme cu legea. Mai exact, a fost acuzat că a ajutat o grupare infracțională specializată în evaziune fiscală cu produse petroliere. Această grupare a făcut un prejudiciu de 3,5 milioane de lei.

Atunci, Traian Berbeceanu a fost învinuit de favorizarea infractorului și trimis în judecată. În iunie 2016, el a fost achitat, în prima instanță. Apoi, în martie 2018, a început judecata în apel.

Traian Berbeceanu a stat în arest timp de aproape o lună, din 24 octombrie până în 26 noiembrie 2013, în dosarul deschis pe numele lui de DIICOT Alba. Însă, nu existau probe ce să îi demonstreze vinovăția.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Secretele din trecutul nașului lui Marian Godină
Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Secretele din trecutul nașului lui Marian Godină

Traian Berbeceanu: ”Vreau să lăsaţi Înalta Curte să îmi redea demnitatea”

Ulterior, Traian Berbeceanu a fost trimis să lucreze la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Hunedoara. În noiembrie, dosarul lui a fost preluat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Alba la Structura Centrală a DIICOT.

Apoi, Traian Berbeceanu a fost trimis în judecată pentru luare de mită, fals în declarații și în înscrisuri sub semnătură privată, sprijinire a unui grup infracțional organizat, spălare de bani și complicitate la delapidare.

În contextul acestor probleme, Traian Berbeceanu a transmis că nu își dorește grațierea. ”Nu vreau graţiere, vreau să lăsaţi Înalta Curte să îmi redea demnitatea”, a spus el, în anul 2017.

DNA a început o anchetă în paralel, privind ”fabricarea” dosarului Traian Berbeceanu de către DIICOT Alba. Șeful de atunci al Direcției, alături de două persoane, ar fi vrut să obțină de la Traian Berbeceanu materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În plus, ar fi vrut să-l reducă la tăcere.

în rechizitoriul trimis instanţei, Procurorii DNA au arătat că Traian Berbeceanu voia să sesizeze organelor de anchetă fapte penale ce ar fi fost comise de cele trei persoane, pe care le constatase atunci când era șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia.

“Aceștia au avut o reacţie de apărare, generată de panică şi concretizată în efectuarea unor demersuri infracţionale care au urmărit reducerea la tăcere a ofiţerului de poliţie”, a arătat dosarul.

Traian Berbecean a fost achitat de instanţa supremă. În anul 2019, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis suspendarea apelului în care era judecat.

Traian Berbeceanu a fost implicat în soluționarea unor dosare grele. Între altele, el a destructurat gruparea lui Cristian Litera şi a omului de afaceri Alin Simota, judecaţi pentru că au coordonat un clan specializat în cămătărie, şantaje, infracţiuni cu violenţă și lipsire de libertate. În acest dosar au fost trimiși în judecată și polițiști și un membru al SRI Alba.

De asemenea, Traian Berbeceanu a rezolvat mai multe cazuri ce au vizat grupări de trafic de droguri, etnobotanice, precum şi reţete false. În iulie anul acesta, el a devenit membru al PNL, precizând că va rămâne un simplu membru la filiala Hunedoara.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...