Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii covid-19. “Se eliberează doar când pacienţii mor”

Badea Violeta 20.09.2021, 18:07
Capitala nu mai are niciun pat liber la ATI pentru bolnavii covid-19. “Se eliberează doar când pacienţii mor”

Vești proaste pentru români! În București nu mai există nici un pat liber la Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid-19. Este pentru prima oară când Capitala ajunge într-o astfel de situaţie de la debutul valului al patrulea al pandemiei. Iată cum arată situația la nivelul întregii țări.

În București nu mai sunt paturi libere la ATI

Anunț îngrijorător din partea medicilor. În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile de terapie intensivă Covid. Astfel, situația devine alarmantă pentru că numărul celor infectați este într-o continuă creștere pe zi ce trece.

Beatrice Mahler, managerului Institutului Marius Nasta, a declarat la Digi24 că paturile se eliberează doar când pacenții mor. Mai mult, medicul precizează că valul al patrulea al pandemiei este abia la început, iar situația din spitale se va înrăutăți și mai tare în perioada următoare.

„Orice pat se ocupă în câteva minute. Secţia e plină şi ea. Locurile eliberate s-au eliberat doar pentru că pacienţii nu au reuşit să treacă prin afecţiune cu bine.

Suntem pe punctul în care numărăm paturile libere ca urmare a externării, dar sunt foarte puține. Gărzile sunt greu de dus, nu avem locuri pentru pacienții Covid, nu mai vorbesc de ATI. Presiunea e deja în secții. Am putut interna pacienți azi, dar din păcate am pierdut foarte multe vieți în acest weekend. Este o situație extrem de dificilă. Aceste vieți pierdute ne marchează pe toți.

Pierdem un număr mare de oameni, deoarece afectarea cu care vin e extrem de mare, capacitatea lor pulmonară este important afectată. Ei vin foarte târziu, sunt foarte puține șanse medicale de succes în cazul lor.”, a spus Beatrice Mahler.

In Bucuresti nu mai sunt paturi libere la ATI
In Bucuresti nu mai sunt paturi libere la ATI

Câte paturile libere ATI mai sunt disponibile în țară

În București se fac presiuni către autorități pentru a crește numărul de paturi pentru bolnavii de Covid. Managerul spitalului „Victor Babeș” a declarat că va trimite o solicitare în acest sens. La ora actuală, această unitate sanitară tratează și pacienți care nu sunt infectați cu coronavirus.

Spitalele din Capitală nu mai fac față numărului enorm de pacienți internați, dar nici în țară situația nu este roz. Reprezentanții Grupului pentru Comunicare Strategică (GCS) au anunțat că în țară mai sunt doar 19 paturi libere la Terapie Intensivă pentru bolnavii de Covid.

Autoritățile fac eforturi disperate pentru a aduce noi paturi ATI peste totalul existent acum de 1087. Iată unde se mai gasesc paturi libere în momentul de față:

  • Arad: 1
  • Brașov: 5
  • Constanța: 1
  • Iași: 3
  • Sibiu: 3
  • Tulcea: 5
  • Vaslui: 1