EXCLUSIV

Cine are dreptate în războiul ANPC vs. bănci. Românii sunt disperați: „Este o mare păcăleală”

Gabriela del Pupo 17.05.2023, 15:58
Cine are dreptate în războiul ANPC vs. bănci. Românii sunt disperați: „Este o mare păcăleală”

Continuă și astăzi disputa dintre bănci și ANPC? Ieri, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a identificat practici comerciale înşelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor la 11 bănci de pe piaţa locală, acestea fiind sancţionate cu 550.000 de lei. Autoritatea a mai anunțat că va continua controalele și la alte instituții bancare, iar cele care preferă să încaseze dobânda în primele luni, din toată suma datorată, vor primi amenzi. Impact.ro a stat de vorbă cu analistul financiar Remus Hîrceagă, ERA, care spune că astfel de practici ar trebui reglementate prin lege, pentru că, deși în acest moment sunt legale, ele nu sunt și morale față de clienții băncilor.

„Trebuie să fie o rată purtătoare de dobândă, mai ales că ele sunt variabile”

În disperarea de a obține un împrumut pe termen lung, de cele mai multe ori pentru o casă, clienții băncilor semnează aceste contracte, fără a se preocupa de situația în care nu mai au cu ce plăti împrumutul și trebuie să apeleze la darea în plată. Sau la varianta în care, la un moment dat, vor dori să facă o cerere de finanțare și vor decoperi că au plătit foarte puțin din suma datorată băncii, dar foarte multe dobânzi pentru toată perioada pe care s-au angajat să restituie banii.

„Nu încearcă să păcălească neapărat, având în vedere faptul că acest lucru este acceptat de client, practic banca este acoperită. Acum, din punct de vedere moral, este o mare păcăleală, dar nu din punct de vedere contractual, legal. Sunt două părți care agreează ceva, că cel care agreează este naiv sau nu înțelege ce semnează asta e partea a doua. De ce spun că este o mare păcăleală? Pentru că eu, dacă pun 100 de lei în bancă, ei îmi dau pe capitalul  pe care l-am depus o anumită sumă pe an.

La împrumuturile acestea se plătește 70-80% dobânzi, ăsta e practic profitul băncii. Marele joc, pe lângă faptul că își încasează profiturile în avans, este că în momentul în care vrei să refinanțezi, să plătești împrumutul, ai câștigat la loto, sau dare în plată, te duci și vezi că ai împrumutat 100 de lei, ai plătit 5 ani și mai ai de dat 99 de lei. Cum adică? Aici nu este corect, trebuie să fie o rată purtătoare de dobândă, mai ales că ele sunt variabile.”, spune specialistul.

La creditele pe 30 de ani, în primii 15 se plătește dobânda practic

Problema nu intervine dacă nu se aduc modificări în contract, dar cu fluctuații de dobândă cheie atât la ROBOR, cât și la IRCC, mulți români au vrut să ramburseze creditul, să apeleze la o refinanțare sau să încerce să scape de dobânzi duble față de anii anteriori. Aici este, de fapt, și inechitatea oferită de astfel de calcule pentru restituirea banilor. Pentru că cei mai mulți au descoperit că sunt datori cu aproape 75% din credit după ce (ca sume) au plătit mare parte din el.

„Dacă vrei să dai banii în avans s-ar putea să fie prin contract și un comision, îți mai ia și bani după ce că îi dai în avans, tu practic după 5 ani, poți să plătești 50 de lei din 100 dar când vrei să rambursezi trebuie să rambursezi 99. Asta este ideea, creditele, cele ipotecare sunt pe 30 de ani, în primii 15 ani plătești dobânda. După 15 ani crește profitul de capital, și asta etse o mare păcăleală, ca să nu spun furt, dar este legală.

În general, într-o țară civilizată, sper să devenim și noi, în momentul în care ANPC dă amenzi, trebuie să intervină legislativul, că o să se întâmple la noi asta, nu știu. Este jale, s-au dublat practic ratele, o să fie foarte mulți oameni care o să își scoată imobilele la vânzare pentru că nu își mai permit ratele. Iar dacă vă uitați pe profiturile băncilor pe 2022, sau 2023 o să înțelegeți cine suferă. Uitați-vă ce profituri raportează, de nici ei nu credeau, pentru că li se permite.”, mai spune Remus Hîrceagă.

Acesta a mai precizat că sunt oricum criteriile mult mai dure pentru acordarea unui credit, impuse de stat, iar dobânzile sunt din ce în ce mai mari, practic nimeni negândindu-se la clienții băncilor cu toate aceste măsuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...