Premierul s-a întâlnit cu furnizorii din energie: “Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari”

Gabriela del Pupo 18.01.2022, 12:41
Premierul s-a întâlnit cu furnizorii din energie: “Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari”

În plină criză a facturilor premierul s-a întâlnit cu furnizorii din domeniul energiei pentru a prezenta soluțiile Guvernului pentru ieșire din criza prețurilor în perioada următoare. Guvernul transmite că principalii furnizori de energie și gaze au fost de acord cu soluțiile agreate în colaliție și care au fost prezentate la masa discuțiilor.

“Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari”

Din păcate măsurile luate până acum nu au protejat consumatorii vulnerabili sau instituțiile care au un consum mare de energie deși nu beneficiază de venituri semnificative. Premierul a transmis furnizorilor că la nivelul Guvernului se discută un act normativ care să reglementeze situația. Prim-ministrul a prezentat soluțiile aflate acum în lucru la nivelul Guvernului: plafonarea prețului la energie pentru consumatorii finali casnici și industriali, pentru întreprinderile mici și mijlocii, în paralel cu creșterea plafonului de consum până la care se aplică această facilitate, aplicarea unui sistem de reducere a facturii la energie pentru universități și alte instituții de învățământ, spitale, instituții de cultură și religioase, furnizori de servicii sociale, instituții publice, ONG-uri, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Ședință de urgență a Guvernului
Ședință de urgență a Guvernului

“Am văzut familii cu venituri mici, instituții, reprezentanți ai cultelor, centre sociale cu facturi foarte mari. Statul are responsabilitatea de a proteja oamenii și de a interveni în acest sens. Vă cer să remediați problemele și cei care au avut de suferit în noiembrie, decembrie și ianuarie să aibă facturile recalculate, iar greșelile remediate. Refaceți facturile și asigurați oamenii că nu vor plăti în plus pentru greșeli de facturare. Măsurile Guvernului vor reglementa situația astfel încât oamenii să nu fie debranșați pentru facturile calculate greșit și nici să fie obligați să plătească penalități”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

 

Avertisment pentru furnizori

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, de asemenea prezent la întâlnirea cu furnizorii, a anunțat că  peste două milioane de facturi pentru furnizarea energiei electrice au fost deja recalculate, fiind preluate peste 450 de sesizări de emitere neconformă, în urma controalelor efectuate fiind date amenzi în valoare de peste 600.000 lei. Alte 101 controale sunt încă în derulare, urmând a se face verificări la toți operatorii economici furnizori de energie electrică și gaze.

Săptămâna trecută și ANRE anunța controale ample la toți furnizorii de energie și gaze naturale.

Dezvăluiri inedite despre bani și propuneri indecente!
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...