Cine a inventat globurile de Crăciun. Istoria celor mai frumoase decorațiuni pentru brad

Cazacu Alexandru 21.12.2022, 12:01
Cine a inventat globurile de Crăciun. Istoria celor mai frumoase decorațiuni pentru brad

Bradul de Crăciun este vedeta sărbătorilor de iarnă în multe țări de pe mapamond. Deși în zilele noastre există fel și fel de decorațiuni, din pomul de iarnă nu lipsesc globurile de Crăciun. Ei bine, acestea nu au existat dintotdeauna și nici nu au apărut din senin, ele au fost inventate de un sticlar de origine germană. Cine a inventat globurile de Crăciun, poți afla citind continuarea acestui articol.

Cum au fost realizate primele globuri de Crăciun

Sticla a fost inventată în urmă cu patru milenii în Egipt, dar nimeni nu a reușit să obțină sticlă perfect transparentă, fără bule în ea, până în 1597. Atunci, Christoph Müller și Hans Greiner au înființat prima fabrică de sticlă a din Lauscha (Germania). Astfel a început o lungă tradiție de suflare a sticlei în Lauscha, iar regiunea este încă cunoscută pentru suflatul în sticlă.

Familiile Müller și Greiner s-au stabilit acolo, iar în câteva secole, în zonă trăiau deja mulți oameni cu aceleași nume de familie. Cine a inventat globurile de Crăciun? În 1847, Hans Greiner (un descendent al lui Hans Greiner, cel care a înființat primele fabrici de sticlă din Lauscha) a început să producă ornamente din sticlă („Glasschmuck”) în formă de mere și nuci.

Acestea erau realizate printr-un proces unic de suflat. Interiorul era făcut să arate argintiu, la început cu mercur sau plumb, apoi folosind un compus special de nitrat de argint și apă cu zahăr. Fiii și nepoții lui Greiner au continuat tradiția ornamentelor de Crăciun. Aceștia aduceau un tub de sticlă la temperaturi ridicate, apoi introduceau tubul într-o matriță de lut, suflând în sticlă până aceasta se extindea în forma respectivă. După ce sticla se răcea, soluția de nitrat de argint era amestecată în ornament.

Cine a inventat globurile de Crăciun. Povestea mai puțin știută

Nu a durat mult, iar aceste ornamente unice pentru bradul de Crăciun au fost exportate în alte părți ale Europei. În anii 1870, Lauscha își exporta ornamentele din sticlă în Marea Britanie. Acestea au devenit foarte populare, când o ilustrație a pomului de Crăciun al Reginei Victoria a fost tipărită într-un ziar londonez. Bradul regal a fost decorat cu ornamente de sticlă din țara natală a Prințului Albert (Germania).

În anii 1880, magnatul american F.W. Woolworth a descoperit globurile de sticlă fabricate în Lauscha în timpul unei vizite în Germania. Ei bine, americanul a făcut o avere impresionantă importând ornamentele din sticlă germane în Statele Unite.

Producția la scară industrială a globurilor de Crăciun

Trebuie să menționăm faptul că, abia după 1920 globurile de Crăciun au început să fie produse la scară industrială. Cu toate acestea, tehnicile de lucru au evoluat, iar globurile erau deja pictate manual, pentru a deveni mai frumoase.

Conform unor istorici, la începutul secolului XX, în Statele Unite existau peste 1.000 de magazine în care se vindeau globuri. Totuși, Lauscha a rămas celebră pentru globurile sale și în timpul celor două Războaie Mondiale. De fapt, aici s-a înființat prima școală unde se învăța arta prelucrării sticlei și tehnicile de fabricare a globurilor de Crăciun.

Cine a inventat globurile de Crăciun
Cine a inventat globurile de Crăciun. Istoria mai puțin știută a ornamentelor de sticlă

După cel de-Al Doilea Război Mondial, Germania de Est a transformat majoritatea fabricilor de sticlă din Lauscha în uzine de stat. După căderea Zidului Berlinului, majoritatea firmelor au fost reînființate ca companii private. În zilele noastre încă există aproximativ 20 de mici firme de suflare a sticlei active în Lauscha.

În țara noastră, obiceiul împodobirii pomului de iarnă cu globuri a fost adus de către studenții români care studiau la universitățile din Berlin sau Viena. Nu a durat mult până când tradiția a fost susținută de Casa Regală a dinastiei Hohenzollern și preluată apoi și de elitele Capitalei. Așadar, iată că ai aflat cine a inventat globurile de Crăciun, dar și multe alte lucruri interesante despre aceste ornamente de brad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...