Cine a fost Sfântul Spiridon și ce minuni a făcut în timpul vieții sale

Daria Petrescu 12.12.2020, 11:10
Cine a fost Sfântul Spiridon și ce minuni a făcut în timpul vieții sale

Sfântul Spiridon este prăznuit în fiecare an pe 12 decembrie, iar această sărbătoare este marcată în calendar cu crucea neagră. Despre acest Sfant se știucâteva lucruri importante și s-a vorbit multe despre minunile pe care le-a făcut în timpul vieții dar și după moartea sa. S-a născut în Cipru și a trăit până la vârsta de 78 de ani. Iată cine a fost Sfântul Spiridon și ce minuni a făcut în timpul vieții sale.

Cine a fost Sfântul Spiridon

Se spune că Sfântul Spiridon a trăit toată viața înconjurat de apele din Cipru, fără a pleca pe continent, , în timpul împăratului Constantin cel Mare. El a murit la 12 decembrie 348, iar în tinerețe a fost păstor de oi și a rămas văduv de tânăr.

În tradiție se spune că, la hramul Sfintei Parascheva, sute de oameni vin la pelerinaj din întreaga lum,  pe 14 octombrie. În acea zi de sărbătoare, sunt aduse pentru închinare și moaștele unui alt sfânt, alături de cele ale păzitoarei Iașului.

În 2019, la solicitarea și aprobarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, au fost aduse la Iași sâmbătă seara moaștele Sfântului Ierarh Spiridon.  Episcopul Trimitundei, Făcătorul de Minuni este cunoscut și ca „sfântul care își părăsește racla”.

În 2015, au fost aduse moaștele Mariei Magdalena și o bucată din lemnul Sfintei Cruci. În 2018, au fost aduse moaștele Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina.

Dezvăluri despre minunile Sfântului Spiridon

– s-a spus că Sfântul Spiridon și-a părăsit în dese rânduri racla pentru a pleca în lume să îi ajute pe credincioșii care se roagă și îi cer ajutor.

– preoții spun că moaștele acestuia, aflate la catedrala din Corfu, Grecia, par a dispărea din când în când din racla lor, iar atunci când reapar ele sunt pline de praf

– încălțările Sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele

– în fiecare an pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit sfântul, are loc o ceremonie în care acestuia i se înnoiesc veșmintele

-veșmintele vechi sunt dăruite mănăstirilor din întreaga lume ca relicve și obiecte sfinte

-anul trecut, la Iași, a ajuns mâna dreaptă a Sfântului Spiridon, care s-a aflat timp de mai multe secole la Roma

-în Corfu au loc patru pelerinaje pe an, când moaștele Sf. Spiridon sunt scoase în procesiune: pe 11 august, în Duminica Floriilor, în Sâmbăta Mare și în prima duminică a lunii noiembrie.

– mâna dreaptă a Sfântului Spiridon a mai fost dusă pentru închinare la Atena și Rusia, în 2007, și încă o dată în Rusia în 2010.

Cărămida roșie din mâna Sfântului Spiridon

– se vorbește și în icoanele de astăzi o minune pe care acesta ar fi făcut-o în anul 325, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea

– Sfântul apare prezentat cu o cărămidă roșie

– gestul este făcut pentru a demonstra că „Dumnezeu este unul în ființă și întreit în Persoane

„El a luat o cărămidă în mână, a făcut semnul Sfintei Cruci deasupra ei și a spus: «în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh».

Cei prezenți au fost părtași la o minune: în partea de sus a cărămizii s-a aprins un foc, în partea de jos a curs apă, iar în mâna Sfântului a rămas doar lutul”, au precizat reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, într-un material de prezentare a Sfântului Spiridon oferit pelerinilor care vin la Iași.

 

Urmăriți Impact.ro și pe