Cine a fost Sfântul Nicolae? Povestea naufragiaților salvați de Sfântul Nicolae 

Emanuela Pană 22.11.2023, 15:17
Cine a fost Sfântul Nicolae? Povestea naufragiaților salvați de Sfântul Nicolae 

În fiecare am, pe 6 decembrie, credincioșii ortodocși și catolici îl cinstesc pe Sfântul Nicolae, ocrotitorul copiilor și al femeilor. În tradiția românească, Sfântul Nicolae a fost transformat în Moș Nicolae, un personaj extrem de iubit, în special în rândul copiilor. Vezi cine a fost Sfântul Nicolae, de fapt, și care este povestea lui. 

Cine a fost Sfântul Nicolae, cinstit pe 6 decembrie? 

Sfântul Nicolae este sărbătorit în fiecare an la data de 6 decembrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. El este considerat ocrotitorul copiilor, dar și al marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate, precum și al celor acuzați pe nedrept.  

Ziua în care este celebrat Sfântul marchează începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor. Potrivit tradiției, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii care au fost cuminți pe parcursul anului primesc fructe, dulciuri și cadouri în ghetuțe. Cei care au fost obraznici primesc de la Moș Nicolae o nuielușă.  

Legenda lui Moș Nicolae spune că Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra și s-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia (partea asiatică a Turciei de astăzi). El a fost recunoscut ca sfânt începând cu secolul XVI.  

Tot potrivit legendei, Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori extrem de sărace. Tatăl lor se gândise deja să le împingă spre desfrâu, când Sfântul Nicolae a intervenit, sărindu-le în ajutor. El a aruncat câte un sac cu bani în camerele fetelor, astfel încât tatăl să poată oferi o zestre pentru fiecare dintre ele.  

Citește și: Unde se află, de fapt, mormântul Sfântului Nicolae? Descoperirea neașteptată a arheologilor, în apropiere de România

Povestea naufragiaților salvați de Sfântul Nicolae 

Se mai povestește că Sfântul Nicolae ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari. Din acest motiv, el este recunoscut drept ocrotitorul lor, iar marinarii în cinstesc cum se cuvine anual pe data de 6 decembrie. Tot atunci, Sfântul ar fi înviat un tânăr corăbier care, căzând de pe catarg, s-a înecat.  

Cine a fost Sfantul Nicolae?
Faptele de milostenie savarsite de Sfantul Nicolae

Se mai crede, de asemenea, că Sfântul Nicolae a vindecat mulți bolnavi și demonizați din Alexandria. După moartea părinților săi, Nicolae a fost crescut de un unchi, care era episcop în acea zonă. De la acesta, Nicolae a învățat despre creștinism, urmând ca la vârsta potrivită să devină preot. 

Sfântul Nicolae s-a distins prin viața sa dedicată rugăciunii, milosteniei și credinței în Dumnezeu și în lucrurile sfinte. Datorită comportamentului său exemplar, a fost ales și hirotonit episcop al cetății Myra (astăzi Kocademre, Turcia). Pentru că propovăduia creștinismul, păgânii cetății l-au închis într-o temniță alături de alți creștini. 

El nu a stat însă mult timp în temniță deoarece, atunci când Constantin cel Mare a ajuns împărat (306-337), a fost eliberat împreună cu ceilalți creștini. În anul 325, Sfântul Nicolae a participat la Sinodul Ecumenic de la Niceea unde a primit darul de a face minuni, potrivit tradiției. 

Sfântul Nicolae a murit în localitatea Myra, în jurul anului 345. Moaștele sale sunt păstrate la Catedrala din Bari, Italia, într-o criptă din care se zice că izvorăşte un lichid incolor, numit ”Mana” sau ”Santa Mana”. 

Vezi și: Mesaje și urări de Sfântul Nicolae. Transmite-le celor dragi cele mai frumoase gânduri de ziua numelui

Acatistul Sfântului Nicolae: se citește pe 6 decembrie

Condac 1 

Cel care verși mir de mult preț la toată lumea, și mie, celui nevrednic și mai mult decât toți păcătos, dăruiește-mi ca să-ți aduc ție cântare, Părinte Nicolae. Tu, ca acela care ai îndrăznire către Dumnezeu, slobozește-mă din toate necazurile, ca să cânt ție: Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni! 

Icos 1 

Arătatu-te-ai în vis împăratului celui cinstitor de Dumnezeu și pentru moartea voievozilor acelora l-ai îngrozit pe el, și degrab ascultând de porunca ta, Nicolae, a poruncit ca să-i elibereze pe dânșii. Pentru aceea, ei au fost cuprinși de bucurie și de frică, iar eu cu dânșii grăiesc ție, Sfinte Nicolae:

Bucură-te, capul cel sfințit;
Bucură-te, cel care ai sfărâmat capul cel diavolesc prin rugăciunile tale;
Bucură-te, slujitorule al Împăratului tuturor;
Bucură-te, ajutătorul celor credincioși;
Bucură-te, întărirea Ortodoxiei;
Bucură-te, pierzătorul celor fără de lege;
Bucură-te, cel care ești insuflat cu suflarea Duhului Sfânt;
Bucură-te, cel care ai pierdut viforul mulțimii zeilor;
Bucură-te, cel care ești dimpreună vorbitor cu îngerii;
Bucură-te, izgonitorul demonilor;
Bucură-te, glasul dumnezeieștilor cuvinte;
Bucură-te, cel care ai astupat gurile ereticilor;
Bucură-te, Sfinte Ierarhe Nicolae, mare făcător de minuni!

Citește continuarea, AICI 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...