Cine a fost Roland Garros. Nu a jucat niciodată tenis, dar a dat numele turneului de Grand Slam de la Paris

Nicu Stan 06.07.2023, 18:02
Cine a fost Roland Garros. Nu a jucat niciodată tenis, dar a dat numele turneului de Grand Slam de la Paris

Puțin oameni știu că celebrul turneu de tenis din Franța a fost botezat după o persoană care nu are nicio treabă cu sportul alb. Astăzi vă spunem cine a fost Roland Garros. Nu a jucat niciodată tenis, dar a dat numele turneului de Grand Slam de la Paris.

Cine este Roland Garros. Nu a jucat niciodată tenis și cu toate astea a dat numele celebrului turneu din Franța

Mulți au auzit de turneul din Franța, însă nu știu de unde provine numele competiției internaționale de tenis, cine a fost Roland Garros, de fapt.

În 2023 se împlinesc 132 de ani de la înființarea Campionatului Național de Tenis din Franța, cel care avea să devină unul dintre cele patru turnee de Grand Slam.

Roland Garos a fost pilot
Roland Garos a fost pilot

Roland Garos a devenit turneu internațional în anul 1925

În anul 1891, un bărbat numit H. Briggs câștiga prima ediție a „Championnat de France”, concurs la care le era permisă înscrierea doar jucătorilor din Hexagon la acea vreme.

Abia din 1925, turneul a avut la start sportivi din toată lumea, iar după trei ani s-a mutat în complexul Roland Garros, unde se desfășoară și acum, preluându-i numele.

Cine a fost Roland Garos

Eugene Adrien Roland Georges Garros s-a născut în 1888, la Saint-Denis și a fost interesat de sport în adolescență. Acesta a practicat ciclismul și a fost aproape de o carieră în rugby, dar pasiunea pentru avioane i-a schimbat cursul vieții.

Astfel, la 21 de ani a zburat pentru prima dată cu un avion, iar în scurt timp a devenit un nume important în domeniul în Franța. De altfel, acesta a stabilit câteva recorduri memoranile, printre care se numără și primul zbor neîntrerupt deasupra Mării Mediteranene. De asemenea, în 1914, s-a înrolat în armată pentru a-și servi ptria care intrase în Primul Război Mondial.

Cei care se mai întreabă cine a fost Roland Garros trebuie să știe că acesta a avut un rol important în integrarea primelor arme automate în design-ul avioanelor de luptă, cu care a și făcut victime în rândurile inamicilor germani, înainte de a fi capturat și închis de către aceștia.

Roland Garos a luptat in al Doilea Razboi Mondial
Roland Garos a luptat in al Doilea Razboi Mondial

Cine a fost Roland Garos

După circa trei ani de captivitate, Roland Garros a reușit să evadeze și a revenit în Franța, unde a cerut să plece din nou pe front. După alte „pagube” făcute în tabăra adversă, eroul militar și-a găsit sfârșitul pe 5 octombrie 1918, chiar cu o zi înainte de a împlini vârsta de 30 de ani și cu o lună înainte de încheierea războiului.

Francezii au vrut să facă un stadion nou care să găzduiască competiția franceză de tenis, astfel că șefului clubului Stade de France, Emile Lesueur, căruia i s-a cerut ajutorul pentru finanțarea propiectului a avut o singură condiție pentru a acorda banii. Acesta a cerut ca numele construcției să fie cel al colegului său de școală, Roland Garos.

Urmăriți Impact.ro și pe