VIDEO

Carlos Alcaraz a scris istorie la US Open. Ce a reușit jucătorul spaniol la numai 19 ani

Gabriel Peneș 12.09.2022, 09:26
Carlos Alcaraz a scris istorie la US Open. Ce a reușit jucătorul spaniol la numai 19 ani

Carlos Alcaraz a scris istorie la US Open. Ultimul turneu de Grand Slam al anului a prilejuit un triumf total al noii generații de jucători. Pentru prima oră din 2003, sferturile de finală n-au beneficiat de prezența niciunuia dintre „cei trei mari”: Novak Djokovic, Rafael Nadal și Roger Federer. În schimb, finala a adus un nou record de precocitate stabilit de noul fenomen al circuitului, spaniolul de numai 19 ani, Carlos Alcaraz, care l-a învins în ultimul act pe norvegianul Casper Ruud.

Carlos Alcaraz a scris istorie la US Open

Carlos Alcaraz a scris istorie la US Open. Se schimbă „garda” în tenisul masculin, așa cum s-a întâmplat și în cel feminin. În finbala competiției s-au întâlnit spaniolul de doar 19 ani și norvegianul Casper Ruud, 23 de ani. Miza a fost dublă: învingătorul devenea noul număr 1 ATP, dar câștiga și primul titlu de Grand Slam din carieră.

La 19 ani şi 4 luni, Carlos Alcaraz s-a impus în faţa lui Ruud, scor 6-4, 2-6, 7-6, 6-3 şi a devenit cel mai tânăr jucător din ultimii 17 ani care câştigă un Grand Slam (de la Nadal, în 2005, la Roland Garros). Ibericul a devenit graţie succesului de la New York şi numărul unu mondial, stabilind un nou record de precocitate în acest sens. Și asta pentru că spaniolul a devenit cel mai tânăr lider mondial din istorie, depăşind recordul australianului Lleyton Hewitt, care făcuse acest lucru, în 2001, dar la 20 de ani și 9 luni.

Ce a reușit jucătorul spaniol la numai 19 ani

Carlos Alcaraz a devenit, totodată, și cel mai tânăr campion la US Open de la Pete Sampras, în 1990, dar și cel mai tânăr câștigător al unui Grand Slam, de la Rafael Nadal, în 2005, care obținuse aceeași performanță tot la 19 ani. De astăzi, Alcaraz trece în fruntea ierarhiei ATP, urmat de Ruud și de Nadal.

Fostul număr 1, rusul Daniil Medvedev a coborât pe 4, în timp de Novak Djokovic a ajuns pe poziția a 7-a după ce n-a putut participa la turneu din cauză că n-a fost vaccinat anti-covid.

„E un sentiment incredibil să am acest trofeu în mâini și să fiu numărul 1. E ceva ce am visat dintotdeauna, de când am început să joc tenis și am muncit din greu să ajung aici. E un moment foarte special pentru mine, pe care nu-l voi uita niciodată”, a declarat Carlos Alcaraz la finalul partidei, conform Eurosport.

„E un sentiment incredibil să am acest trofeu în mâini”

Traseul lui Alcaraz până la trofeu a fost presărat cu meciuri incredibile, fiind primul jucător care îți adjudecă trofeul, de la Sefan Edberg, în 1992, care este nevoit să joace partide de 5 seturi optimi, sferturi și semifinală. Marele Rafael Nadal a reacționat imediat după triumful compatriotului său, considerat urmașul său în tenis.

„Felicitări, Carlos Alcaraz, pentru primul tău titlu de Grand Slam și pentru numărul 1 mondial, care marchează primul tău sezon extraordinar, pe care sunt sigur că îl vor urma multe altele.

Ai făcut un efort extraordinar, Casper Ruud! Sunt foarte mândru de tine! Ai avut ghinion azi, dar ai făcut un turneu și un sezon uimitor! Continuă!”, a scris Nadal, pe Twitter.

Dacă pentru Alcaraz a fost prima finală de Grand Slam, norvegianul Ruud a pierdut-o pe cea de-a doua în acest an. El a fost învins în ultimul act de la Roland Garros chiar de Rafael Nadal. Acum, a ratat de puțin ocazia de a deveni primul norvegian care ar fi ocupat primul loc în clasamentul ATP.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....