Chinezii îi răspund lui Joe Biden, după declarațiile pro-Taiwan ale acestuia. „Ne apărăm integritatea teritorială”

Ioana Bucur 23.05.2022, 15:21
Chinezii îi răspund lui Joe Biden, după declarațiile pro-Taiwan ale acestuia. „Ne apărăm integritatea teritorială”

Replică tăioasă după declarațiile pro-Taiwan ale lui Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a declarat, în timpul unei vizite oficiale în Japonia, că armata SUA va apăra statul în cazul unui atac. Răspunsul chinezilor nu a întârziat. Ce i-au transmis și cerut autoritățile de la Beijing. Între timp, a apărut și reacția Taipei-ului, prin vocea reprezentanților Ministerului de Externe.

Joe Biden, angajament față de Taiwan

În timpul întâlnirii de luni cu premierul japonez Fumio Kishida pentru a discuta despre poziţia comună a Chinei şi a Rusiei şi pentru a stabili supravegherea activităţii navale chineze, Joe Biden a fost întrebat dacă Statele Unite vor interveni militar împotriva unei încercări chineze de a ocupa teritoriul Taiwanului cu forţa.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că „acesta este angajamentul pe care l-am luat”, punctând că ideea ca Taiwanul să fie luat cu forța este „pur și simplu inadecvată”.

„Am fost de acord cu politica unică a Chinei, am semnat-o (…) dar ideea că (n. red. – Taiwanul) poate fi luat cu forţa este pur şi simplu inadecvată”, a spus Joe Biden.

După întâlnirea cu Biden, Fumio Kishida, premierul japonez, a declarat că cele două țări „vor monitoriza activităţile recente ale Marinei Chineze, precum şi mişcările legate de exerciţiile comune ale Chinei şi Rusiei”.

„Ne opunem ferm încercărilor de a schimba status quo-ul prin forţă în Marea Chinei de Est şi Marea Chinei de Sud.

În plus, am convenit să tratăm împreună diverse probleme legate de China, inclusiv drepturile omului”, a declarat Fumio Kishida într-o conferinţă de presă.

Chinezii îi răspund lui Joe Biden, după declarațiile pro-Taiwan ale acestuia. „Ne apărăm integritatea teritorială”

Ce au transmis chinezii Statelor Unite ale Americii

Reacție Chinei nu a întârziat să apară, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe a transmis că nimeni nu ar trebui să „subestimeze determinarea fermă, tăria voinței și capacitatea” poporului chinez de a apăra suveranitatea națională. Oficialul a cerut SUA să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă din Taiwan.

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială.

Cerem imediat Statelor Unite (…) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă” din Taiwan, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

De la Taipei, Ministerul de Externe a spus că salută și mulțumește preşedintelui Biden şi guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor faţă de Taiwan. Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea şi să aprofundeze cooperarea cu ţări ca SUA şi Japonia în acest scop, a adăugat ministerul, potrivit agenţiei Reuters.

Urmăriți Impact.ro și pe