SPECIAL

Poate fi Taiwan următoarea Ucraina? Analist: „SUA și aliații săi ar trebui să aibă o anumită forță militară pentru a descuraja China”

Gabriela del Pupo 03.05.2022, 16:24
Poate fi Taiwan următoarea Ucraina? Analist: „SUA și aliații săi ar trebui să aibă o anumită forță militară pentru a descuraja China”

Situația Taiwanului nu este cu mult diferită de cea a Ucrainei. Profesorul Hsien-Sen Lin, director al Departamentului de Studii Est-Asiatice din cadrul Universității Naționale Normale din Taiwan, consideră că statele occidentale au ignorat încă din 2014 semnalele că Vladimir Putin vrea să obțină controlul asupra Ucrainei. Republica Populară Chineză (RPC) a anunțat deja că puterea de la Washington nu va putea să acționeze împotriva „unificării” Taiwanului cu China.

„Putin a folosit din nou strategia de război hibrid pentru a invada”

Specialistul din Taiwan consideră că țările occidentale nu s-au sesizat destul de devreme pentru a opri o nouă inițiativă din partea lui Vladimir Putin în cazul în care acesta, după anexarea Peninsulei Crimeea, ar încerca o nouă preluare de teritorii într-un stat independent. De data aceasta a fost vorba tot de Ucraina, dar presupozițiile la nivel internațional conduc înspre scenariul în care Federația Rusă ar putea avea acțiuni militare și în Transnistria.

“Întrucât SUA și țările europene nu au reacționat puternic și eficient când Rusia a declanșat prima invazie și ulterior a anexat Crimeea prin strategia de război hibrid în 2014, Putin a folosit din nou strategia de război hibrid pentru a invada și a plănui preluarea controlului asupra întregii Ucraine. În a doua jumătate a anului 2021, în eseul său intitulat Despre unitatea istorică a rușilor și ucrainenilor, Putin a menționat că Ucraina nu este doar o țară vecină pentru noi.

Este o parte inalienabilă a propriei noastre istorii. Și, în mod similar, SUA și membrii NATO nu au descurajat concret atunci când Rusia a organizat exerciții militare masive lângă granița cu Ucraina, ceea ce a dus la izbucnirea războiului ruso-ucrainean de astăzi”. a declarat specialistul pentru b1.ro.

Care este țara care se teme că va fi invadată în timpul crizei din Ucraina
Taiwanul, amenințat de China

Taiwan învață lecția Ucrainei privind cerințele de ajutor

Profesorul spune că Taiwan învață din războiul din Ucraina să se concentreze în atragerea de susținere internațională, acțiune care s-a dovedit salvatoare. De asemenea gestul lui Volodimir Zelenski de a institui legea marțială și a opri bărbații între 18 și 65 de ani să părăsească țara, poate determina Taiwan să revină la armata obligatorie.

“Având în vedere acest război, în primul rând, Taiwanul ar trebui să-și consolideze capacitatea de a face advocacy la nivel internațional, permițând comunității internaționale, în special țărilor democratice europene, să înțeleagă corect amenințarea militară a RPC împotriva Taiwanului de până acum și de acum înainte și impactul negativ global adus de izbucnirea războiului peste strâmtoarea Taiwan.

În al doilea rând, Taiwan ar trebui să întărească imediat apărarea națională împotriva amenințării militare a RPC, cum ar fi creșterea bugetului național de apărare și chiar luarea în considerare a reintroducerii recrutării militare, pentru a demonstra și pentru a face cunoscut RPC și comunității internaționale că, la fel ca ucrainenii, taiwanezii vor lupta pentru patria lor și nu se vor preda niciodată; în mod similar, făcând apel la societatea internațională care nu ar trebui să lase Taiwanul să devină următoarea Ucraină, stopând tragedia invaziei unei entități autoritare într-o țară democratică”.

Pentru a împiedica China să preia controlul asupra Taiwanul, SUA ar trebui să îți etaleze forțele armate dispuse să acționeze într-un astfel de scenariu, pentru a descuraja RPC în acțiunea lor.

“Dacă SUA doresc să descurajeze RPC să cucerească Taiwanul prin forță, în primul rând, SUA trebuie să lase RPC să înțeleagă clar că SUA nu permit ca Taiwanul să fie invadat. În al doilea rând, SUA și aliații săi ar trebui să aibă o anumită forță militară pentru a descuraja RPC să invadeze Taiwan.

În al treilea rând, pentru a descuraja RPC să invadeze Taiwanul, SUA și aliații săi ar trebui să aibă hotărârea de a folosi forța militară. În al patrulea rând, cel mai important lucru este ca RPC să nu înțeleagă greșit cele trei puncte menționate mai sus. Astăzi, cea mai gravă problemă este că RPC este prea încrezătoare în puterea sa – de exemplu, diplomația lupului războinic adoptată de RPC este o demonstrație a încrederii excesive”, consideră profesorul Hsien-Sen Lin.

Foto: b1.ro

Ce așteptări are Taiwan de la SUA?

Japonia poate juca un rol foarte important dacă este susținută de SUA în contextul în care RPC încearcă să cucerească sub pretextul unei unificări un stat independent.

“În martie 1996, SUA au trimis două grupuri de luptă ce au însoțit două portavioane în zona mării de lângă Taiwan, arătând forța militară și hotărârea de a descuraja RPC să atace Taiwanul. Având în vedere acest lucru, RPC a scris deja scenariul în care SUA și aliații săi, în special Japonia, vor apăra Taiwanul împotriva unui atac direct al armatei RPC și adaugă acest scenariu în planul operațional militar.

RPC a condus implementarea strategică a Anti Access/Area Denial (A2/AD) din martie 1996. Unii cercetători americani contestă faptul că descurajarea RPC de a ataca Taiwan este o ambiguitate strategică sau că îi lipsește claritatea strategică; cu toate acestea, nu este necesar să se dispute acest subiect.

Pentru RPC, strategia SUA de a descuraja RPC este foarte clară și nu este nevoie ca SUA să facă o declarație politică intenționată pentru a irita RPC (claritatea strategică). Pentru SUA, cel mai important lucru este să întărească și mai mult puterea de descurajare a RPC, în special solicitând ajutorul și sprijinind Japonia să își consolideze puterea militară și să lase RPC să înțeleagă clar că SUA, aliații și partenerii săi sunt hotărâți și capabili să descurajeze RPC de a invada Taiwanul”.SUA

Urmăriți Impact.ro și pe