China face a doua cea mai mare incursiune în zona de apărare din Taiwan în acest an

Elena Avramescu 31.05.2022, 11:11
China face a doua cea mai mare incursiune în zona de apărare din Taiwan în acest an

China a făcut a doua cea mai mare incursiune în zona de apărare aeriană a Taiwanului în acest an, Taipei raportând că 30 de avioane au intrat în zonă, inclusiv peste 20 de luptători. Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat luni seara că și-a transformat propriile aeronave și a desfășurat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza cele mai recente activități chineze.

30 de avioane chinezești au pătruns în zona Taiwanului

În ultimii ani, Beijingul a început să trimită ieșiri mari în zona de apărare a Taiwanului pentru a semnala nemulțumirile. Taiwanul democratic autonom trăiește sub amenințarea constantă a invaziei Chinei, care consideră insula drept teritoriul său și a promis că într-o zi o va ocupa, cu forța, dacă va fi necesar.

Statele Unite au acuzat săptămâna trecută Beijingul că a crescut tensiunile asupra insulei, secretarul de stat Antony Blinken menționând în mod special incursiunile aeronavelor ca exemplu de „retorică și activitate din ce în ce mai provocatoare”, relatează thedefensepost.com.

Remarcile lui Blinken au venit după ce președintele american Joe Biden a părut să rupă zeci de ani de politică americană, când, ca răspuns la o întrebare privind o vizită în Japonia, a spus că Washington va apăra militar Taiwanul dacă va fi atacat de China. Dar Casa Albă a insistat de atunci că politica sa nu s-a schimbat, fiind cea de „ambiguitate strategică” asupra faptului dacă va interveni sau nu.

Incursiunea de luni a fost cea mai mare din 23 ianuarie, când 39 de avioane au intrat în zona de identificare a apărării antiaeriene sau ADIZ. ADIZ nu este același cu spațiul aerian teritorial al Taiwanului, dar include o zonă mult mai mare care se suprapune cu o parte din propria zonă de identificare a apărării aeriene a Chinei și include chiar și o parte din continent.

30 de avioane chinezesti au patruns in zona Taiwanului
Avioane chinezesti in Taiwan

O hartă de zbor furnizată de Ministerul Apărării din Taiwan a arătat avioanele care intrau în colțul de sud-vest al ADIZ înainte de a ieși din nou. Anul trecut, Taiwan a înregistrat 969 de incursiuni ale avioanelor de război chineze în ADIZ, potrivit unei baze de date AFP, mai mult de dublu față de aproximativ 380 efectuate în 2020.

Cel mai mare număr de avioane trimise de China într-o singură zi a fost de 56 pe 4 octombrie 2021. În acea lună a fost înregistrat un record de 196 de incursiuni, mai ales în jurul sărbătorilor anuale de Ziua Națională a Chinei. Până acum, în 2022, Taiwan a raportat 465 de incursiuni, o creștere de aproape 50% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Numărul mare de incursiuni a pus forțele aeriene sub o presiune imensă și a suferit o serie de accidente mortale în ultimii ani.

Marți, presa locală a raportat că un pilot a murit după ce s-a prăbușit cu un avion de antrenament în sudul Kaohsiung. Nu este primul accident mortal din acest an, în ianuarie, unul dintre cele mai avansate avioane de luptă din Taiwan, un F-16V, s-a aruncat în mare.

În martie anul trecut, Taiwan a pus la sol toate aeronavele militare după ce un pilot a fost ucis și un altul a dispărut atunci când luptătorii lor s-au ciocnit în aer în al treilea accident mortal în mai puțin de șase luni.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...