Taiwanul spune că nu-și poate permite achiziția de noi arme americane, în contextul tensiunilor cu China

Mihnea Tălău 05.05.2022, 11:45
Taiwanul spune că nu-și poate permite achiziția de noi arme americane, în contextul tensiunilor cu China

Taiwanul a anunțat joi că a renunțat la un plan de a cumpăra noi elicoptere avansate de luptă antisubmarin din Statele Unite, spunând că sunt prea scumpe. Anterior plănuia să cumpere 12 elicoptere antisubmarin MH-60R, fabricate de Sikorsky, unitate a Lockheed Martin Corp (LMT.N), dar presa locală a declarat că Statele Unite au respins vânzarea, considerând că nu corespunde nevoilor insulei.

Achizițiile de arme moderne din SUA, în impas

Întrebat în parlament despre recentele modificări aduse achizițiilor de noi arme americane de către Taiwan, ministrul apărării Chiu Kuo-cheng a menționat primul cazul elicopterelor.

„Prețul este prea mare, dincolo de posibilitățile țării noastre”, a spus el, potrivit Reuters.

Alte două achiziții de arme au fost, de asemenea, amânate – sistemele de artilerie M109A6 Medium Self-Propelled Howitzer și rachetele antiaeriene mobile Stinger.

Rachetele Stinger de la Raytheon Technologies sunt la mare căutare în Ucraina, unde au fost folosite împotriva avioanelor rusești, dar livrările americane s-au redus și există obstacole semnificative în calea producerii mai multor arme antiaeriene.

Chiu a declarat că au semnat deja contractul pentru Stingers și au plătit pentru ele, și că vor face presiuni asupra Statelor Unite pentru a le livra.

Nu privim vânzările de arme ca pe o chestiune neînsemnată și avem planuri de rezervă”, a adăugat el.

Taiwanul spune că Statele Unite i-au oferit alternative la M109A6, inclusiv lansatoare de rachete pe bază de camion fabricate de Lockheed Martin, numite High Mobility Artillery Rocket System, sau HIMARS.

Chiu a spus că încă își analizează opțiunile în acest sens.

China considera Taiwanul ca teritoriul sau
China considera Taiwanul ca teritoriul sau

Taiwanul și-a modernizat armata pentru a nu fi atacat de China

Taiwanul, revendicat de China ca teritoriu propriu, întreprinde un program de modernizare militară pentru a-și îmbunătăți capacitățile de a respinge un atac chinezesc, inclusiv cu arme de precizie precum rachetele.

Președinta Tsai Ing-wen a susținut conceptul de „război asimetric”, care implică dezvoltarea de arme de înaltă tehnologie, foarte mobile, greu de distrus și care pot lansa atacuri de precizie.

Oficialii americani au făcut presiuni asupra Taiwanului pentru a-și moderniza armata, astfel încât să poată deveni un „porc spinos”, greu de atacat de China.

China și-a intensificat propria modernizare militară și presiunile asupra Taiwanului, încercând să forțeze insula guvernată democratic să accepte conducerea Beijingului.

Chiu a declarat că recent – nu a dat un termen – au existat multe „nave inamice” în apele din jurul Taiwanului, care „în principiu se opun” forțelor taiwaneze, deși nu a dat detalii.

Opt nave militare chineze, inclusiv portavionul Liaoning, au trecut luni între insulele din sudul lanțului japonez Okinawa, o zonă care se află la nord-est de Taiwan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...