Joe Biden, mesaj controversat. SUA sunt dispuse să răspundă „militar” în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului

Beatrice Dumitru 23.05.2022, 11:26
Joe Biden, mesaj controversat. SUA sunt dispuse să răspundă „militar” în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului

Președintele american s-a întâlnit cu premierul japonez Fumio Kishida pentru a discuta despre atitudinea comună a Chinei și a Rusiei și pentru a stabili supravegherea activității navale chineze. China consideră insula democratică Taiwan teritoriul său, parte a politicii „O singură China” și spune că este cea mai sensibilă și importantă problemă în legăturile sale cu Statele Unite.

SUA, dispuse să apere Taiwanul

Taiwan se află la mai puțin de 177 de kilometri în largul coastei Chinei. De mai bine de 70 de ani, cele două părți au avut guverne separate, dar asta nu a împiedicat Partidul Comunist din China, aflat la conducere, să revendice insula ca fiind a sa, în ciuda faptului că nu a controlat-o niciodată.

Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor răspunde militar pentru a apăra Taiwanul, dacă China va interveni cu forța în acest stat. „Acesta este angajamentul pe care l-am luat”, a spus liderul de la Casa Albă, în timpul unei conferințe de presă comună cu premierul japonez Fumio Kishida, la Tokyo, relatează CNN.

Joe Biden, mesaj controversat. SUA sunt dispuse să răspundă „militar” în cazul unui atac al Chinei asupra Taiwanului
SUA, disouse să apere Taiwanul.

Uite, aceasta este situația. Suntem de acord cu politica o singură China, o sprijinim, sprijinim tot ceea ce am făcut în trecut, dar ideea că Taiwanul poate fi luat cu forța, doar cu forța, nu este potrivită”, a declarat Joe Biden.

Joe Biden a comparat situația Taiwanului cu invadarea Ucrainei

Președintele american a adăugat că se așteptă ca un astfel de eveniment să nu se întâmple sau China să nu încerce o astfel de mișcare, avertizând că Beijingul „se joacă cu focul”. În urma comentariilor lui Joe Biden, un oficial de la Casa Albă a spus că nu a existat nicio schimbare în politica SUA față de Taiwan.

Așa cum a spus președintele, politica noastră nu s-a schimbat. El a reiterat politica noastră „O singură China” și angajamentul nostru față de pace și stabilitate în strâmtoarea Taiwan. De asemenea, a reiterat angajamentul nostru în temeiul Legii relațiilor cu Taiwan pentru a-i oferi mijloacele militare pentru a se apăra”, a spus oficialul american.

În cadrul politicii „O singură China”, SUA recunosc poziția Beijungului conform căreia Taiwan face parte din China, dar nu au recunoscut niciodată oficial revendicarea asupra insulei.

În ultimele săptămâni, Beijingul a trimis zeci de avioane de război în Zona de Identificare a Apărării Aeriene din Taiwan, iar liderul chinez Xi Jinping a spus că „reunificarea” dintre China și Taiwan este inevitabilă, refuzând să excludă utilizarea forței. Joe Biden a comparat situația Taiwanului cu invadarea Ucrainei de către Rusia, la începutul acestui an.

Va disloca întreaga regiune. Rusia trebuie să plătească un preț pe termen lung pentru acțiunile sale”, a mai afirmat președintele american.

Este posibil ca aceste comentarii ale lui Joe Biden să înfurie Beijingul. În Asia cresc îngrijorările cu privire la o China din ce în ce mai asertivă, în special în lumina legăturilor sale strânse cu Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...