China, acuzații grave către SUA: „Profită de oportunitate pentru a-şi construi o prezenţă militară în regiune”

Elena Avramescu 08.08.2022, 06:58
China, acuzații grave către SUA: „Profită de oportunitate pentru a-şi construi o prezenţă militară în regiune”

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a creat un real taifun în China, iar nemulțumirile continuă să apară la aproape o săptămână distanță. Chiar dinainte de începerea vizitei, SUA a fost avertizată că acest lucru o să fie văzut ca un lucru ofensator și că vor exista represalii, ceea ce s-a și întâmplat, deoarece China și-a început exercițiile militare langă apele teritoriale ale Taiwanului.

SUA, acuzată de China că își construiesc o prezenţă militară în Taiwan

Cu toate acestea, ministrul de externe chinez, Wang Yi, membru al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze, susține că măsurile luate de China pentru a-şi proteja suveranitatea sunt corecte, proporţionale, cât şi complet legitime. Se crede că vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan a fost făcută cu scopul ca SUA să creeeze o criză şi să-și sporească prezenţa militară în regiune. Tocmai de aceea, măsurile Chinei de a-şi proteja suveranitatea sunt corecte, dar şi legitime.

„SUA tind să creeze mai întâi o problemă şi apoi să o folosească pentru a-şi promova agenda strategică. Există semne care indică faptul că SUA au jucat din nou vechiul truc în planificarea vizitei neanunţate a lui Pelosi şi acum profită de oportunitate pentru a-şi construi o prezenţă militară în regiune, acest lucru necesită ca toate părţile să dea dovadă de vigilenţă şi să ofere o opoziţie fermă la conflicte.

Poziţia dură a Chinei, precum şi acţiunile pe care le întreprinde, sunt corecte, raţionale, legitime, necesare, deschise şi proporţionale. Acestea au ca scop protejarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a RPC.”, a spus ministrul de externe chinez, Wang Yi.

China este decisă să nu permită Statelor Unite să o conducă prin Taiwan şi va nimici dorințele autorităţilor insulei cu privire la obţinerea independenţei cu sprijinul Washingtonului.

În cursul zilei de joi, 4 august 2022, în a doua zi după încheierea vizitei lui Pelosi la Taipei, forţele armate chineze au lansat exerciții militare la scară largă cu trageri de rachete în şase zone maritme din jurul Taiwanului. Se pare că acestea urmau să se încheie duminică la prânz, însă Ministerul Apărării al RPC a notat faptul că vor dura încă o zi minim.

China, acuzatii grave catre SUA
Conflict intre China si Taiwan

În cursul zilei de ieri, în jur de 10 nave de război din China şi Taiwan au navigat la mică distanţă unele de altele în strâmtoarea Taiwan, unele nave chineze traversând linia mediană a strâmtorii, care reprezintă reperul neoficial ce separă cele două părţi. Deoarece China a încercat să treacă linia de demarcaţie, partea taiwaneză a stat în alertă pentru monitorizare şi, acolo unde a fost posibil, pentru a le refuza chinezilor posibilitatea de a trece respectiva linie.

„Cele două părţi dau dovadă de reţinere. O parte încearcă să traverseze, iar cealaltă îi stă în cale şi o forţează să ocupe o poziţie defavorizată şi, în cele din urmă, se întoarcă de partea cealaltă a liniei de demarcaţie”, a declarat o sursă pentru Reuters.

Ministerul Apărării dn Taiwan spune că mai multe nave militare, avioane şi drone chineze au simulat constant atacuri asupra insulei şi a marinei sale, însă forţele sale au ridicat sâmbătă în aer mai multe avioane pentru a avertiza cele 20 de avioane chineze, inclusiv cele 14 care au trecut linia mediană. În plus, au fost detectate 14 nave chineze care desfăşurau activităţi în jurul strâmtorii Taiwan.

„Aceste activităţi ale Chinei reprezintă o escaladare semnificativă a eforturilor acesteiia de a schimba status quo-ul. Sunt provocatoare, iresponsabile şi măresc riscul unui incident aprut dn eroare. De asemenea, sunt în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan, concluzie aşteaptată de întreaga lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Însă asta nu este tot. China a oprit și comunicarea prin diverse canale cu SUA, inclusiv între comandamentele teatrului militar şi pe cele privind schimbările climatice, tot ca un răspuns după vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...