Antony Blinken spune că lansările de rachete chineze în jurul Taiwanului sunt nejustificate: „China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext”

Elena Avramescu 05.08.2022, 15:00
Antony Blinken spune că lansările de rachete chineze în jurul Taiwanului sunt nejustificate: „China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext”

Secretarul de stat american Antony Blinken, crede că acțiunile Chinei sunt pur și simplu nejustificate, iar vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan a fost folosită ca o simplă scuză pentru a-și putea începe exercițiul militar planificat. SUA dau asigurări că nu caută să provoace o criză, iar vizita din Taiwan a lui Nancy Pelosi a fost extrem de pașnică, fără niciun motiv ascuns.

China se folosește de scuza vizitei lui Nancy Pelosi în Taiwan pentru a ataca

Antony Blinken a susținut o conferință de presă în marja Forumului regional al ASEAN de la Phnom Penh, unde a declarat că SUA nu o să cadă în plasa Chinei, dar și că sunt mari îngrijorări în privința Taiwan-ului, mai ales că nu a existat absolut niciun pretext pentru ca Beijingul că inițieze exerciţiile militare în strâmtoarea Taiwan.

„Am spus tot timpul că diferenţele dintre continent şi Taiwan trebuie să fie soluţionate în mod paşnic, nu prin forţă. Ultimul lucru pe care ţările din regiune îl vor este să vadă diferenţele rezolvate prin forţă”, a declarat Antony Blinken.

În cursul zilei de ieri, China a decis să dea startul exercițiilor militare cu ajutorul avioanelor, navelor dar şi a rachetelor balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, fiind clar un răspuns la vizita din această săptămână a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

„Aceste provocări reprezintă o escaladare importantă. Puteţi vedea cum Beijingul a încercat să schimbe status quo-ul cu privire la Taiwan de ceva timp. Acum, ei desfăşoară acţiuni periculoase la un nou nivel.

China a ales să suprareacţioneze şi să utilizeze vizita doamnei Pelosi ca un pretext. Realitatea este că vizita sa a fost paşnică. Nu există nicio justificare pentru acest răspuns militar extrem, disproporţionat şi care alimentează escaladarea. Noi am anticipat că R.P. Chineză va reacţiona în această manieră”, a mai spus Antony Blinken.

Antony Blinken
Antony Blinken

Rachete balistice chineze în apele teritoriale taiwaneze

China a promis și s-a ținut de cuvânt. Astfel că a început exercițiul militar la scară largă, în jurul Taiwanului. Ce este surprinzător prin această încălcare a spațiului de identificare aeriană este numărul mare de aeronavele de luptă chineze. Astfel că a fost activată apărarea antiaeriană astfel că s-au trimis patrule aeriene de intercepție, la scurt timp după ce 27 de aeronave chineze au intrat în strâmtoarea Taiwan, dintre care 22 au pătruns în spațiul de identificare al insulei.

Ministrul taiwanez al Apărării a făcut un anunț oficial în cursul zilei de ieri, în care spunea că Armata Republicii Chineze a lansat mai multe rachete balistice în apele teritoriale taiwaneze, la nord-estul și sud-vestul insulei.

„Armata noastră a monitorizat situația prin mijloace multiple, în timp ce sistemul nostru de apărare a fost activat. Condamnăm o astfel de acțiune irațională care pune în pericol pacea în regiune”, a spus ministrul taiwanez al Apărări.

Ministerul Apărării din Taiwan a mai ținut să declare că va susține principiul pregătirii pentru război fără a căuta război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...