Tensiuni la cote maxime în Taiwan după vizita lui Nancy Pelosi. De ce organizează China exerciții în jurul insulei

Beatrice Dumitru 04.08.2022, 18:23
Tensiuni la cote maxime în Taiwan după vizita lui Nancy Pelosi. De ce organizează China exerciții în jurul insulei

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a vizitat Taiwanul și a sfidat o serie de amenințări dure din partea Beijingului, care consideră insula autoguvernată ca parte a teritoriului său. China a lansat exerciții militare fără precedent în jurul Taiwanului. Armata Beijingului, cu două milioane de oameni, este cea mai mare din lume, iar marina sa are mai multe nave decât forțele armate ale SUA din Taiwan.

Exerciții masive în strâmtoarea Taiwan

China a început exercițiile militare cu muniție reală în șase zone care înconjoară Taiwanul ca răspuns la vizita lui Nancy Pelosi la Taipei. De asemenea, Beijingul a atras atenția Statelor Unite că vor suporta consecințele acestei călătorii.

Astfel, China a avertizat aeronavele și navele să evite zonele în timpul exercițiilor, care se desfășoară până duminică și par a fi o repetiție pentru o potențială blocare și invadare a insulei, mișcare care l-ar atrage în conflict pe principalul susținător al Taipeiului, Statele Unite, împreună cu alți aliați, inclusiv Japonia și Australia.

Tensiuni la cote maxime în Taiwan după vizita lui Nancy Pelosi. De ce organizează China exerciții în jurul insulei
Nancy Pelosi este cel mai înalt oficial american care a vizitat Taiwanul în ultimii 25 de ani.

Va fi nevoie de o diplomație serioasă pentru a restabili un echilibru în regiune. Nu știu cum se va desfășura această confruntare în cele din urmă, dar cred că vom avea câteva săptămâni dificile”, a spus Kharis Templeman, politolog de la Universitatea Stanford, citat de Associated Press.

Ce face China în zonele din jurul Taiwanului

China spune că a început exerciții care implică avioane de război, nave marine și lovituri cu rachete în șase zone din jurul Taiwanului. Acestea se află la doar 20 de kilometri de coasta insulei, fiind posibil să  încalce apele teritoriale taiwaneze. Puține detalii au fost oferite de Beijing, dar a descris exercițiile ca pe o pedeapsă pentru SUA, care a permis vizita lui Nancy Pelosi, chiar dacă președintele Joe Biden nu avea autoritatea să o împiedice să călătorească pe insulă.

Exercițiile militare sunt un test al capacității armatei de a îndeplini misiuni în condiții care seamănă cel mai mult cu un război real. În acest caz, ele sunt concepute pentru a arăta nivelul de forță pe care China l-ar putea dezlănțui împotriva Taiwanului, dacă Beijingul ar decide să preia controlul insulei și de a-i pedepsi pe cei care îi susțin independența.

Manevrele din aceste zile sunt considerate cele mai ample și mai amenințătoare pentru Taiwan, de când Beijingul a lansat rachete în apele de la nord și sud de insulă în 1995 și 1996, ca răspuns la o vizită în SUA a președintelui de atunci, Lee Teng-hui. China trimite în mod regulat avioane de război în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului și a traversat uneori linia mediană a strâmtorii care desparte cele două teritorii, dar s-a oprit înainte de incursiuni directe sau atacuri care ar putea declanșa un conflict în regiune.

De ce face China aceste exerciții și ce vrea să obțină

China a declarat că vrea să ia Taiwanul chiar și cu forța dacă va fi nevoi și sfidând Washingtonul și alți susținători ai democrației insulei. Vizita lui Nancy Pelosi a avut loc într-un moment deosebit de sensibil, când președintele chinez Xi Jinping caută să obțină un al treilea mandat de cinci ani ca lider al Partidului Comunist de guvernământ.

Xi a spus că situația Taiwanului nu poate rămâne așa la infinit, iar oficialii militari americani au spus că Beijingul ar putea căuta o soluție militară în următorii câțiva ani. Constituția Chinei încorporează Taiwanul pe teritoriul său național, iar legea sa anti-secesiune din 2005 amenință cu invazia dacă „posibilitățile de reunificare pașnică vor fi complet epuizate”.

China insistă ca Taiwanul să accepte ideea conform căreia insula este o parte a Chinei, al cărui singur guvern legitim se află la Beijing. Dar în fața amenințărilor militare ale Beijingului și a campaniei necruțătoare de izolare diplomatică a Taiwanului, insularii susțin în mod covârșitor status quo-ul independenței de facto.

Cu au răspuns Taiwan și SUA

Taiwanul și-a pus armata în alertă și a organizat exerciții de apărare civilă, în timp ce forțele sale aeriene, marina și forțele armate de 165.000 de membri au fost susținute de arme de înaltă tehnologie și sisteme de avertizare timpurie menite să facă o invazie chineză cât mai dificilă. Invadarea Ucrainei de către Rusia a servit și ca un semnal de alarmă pentru Taipei, care caută acum să-și revizuiască tactica.

Pe de altă parte, numeroase mijloace navale și alte mijloace militare ale SUA sunt desfășurate în zonele apropiate de Taiwan, inclusiv portavionul USS Ronald Reagan și grupul său de luptă. Washingtonul a respins complet afirmațiile Chinei conform cărora strâmtoarea Taiwan este un teritoriu suveran al Chinei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...