Chec cu apă minerală. Reţeta e din caietul vechi al bunicii, trebuie să o încerci şi tu

Iancu Andreea 06.05.2022, 10:46
Chec cu apă minerală. Reţeta e din caietul vechi al bunicii, trebuie să o încerci şi tu

Deserturile copilăriei ne bucură de fiecare dată, iar rețeta de chec este una dintre cele mai des întâlnite din acea perioadă din viața noastră. Mai cu seamă că bunicile și mamele alegeau să pregătească acest desert de fiecare dată când intrau în pană de idei. O rețetă de chec cu apă minerală ar putea deveni preferata ta și a întregii familii, fiind dulcele la care poți apela atunci când nu ai prea mult timp la dispoziție pentru a sta în bucătărie.

Cum pregătești rețeta chec cu apă minerală

Checul este unul dintre deserturile pe care cu toții le iubim încă din copilărie. Aluatul pufos, aromat și extrem de ușor, care se potrivește de minune cu o cană cu lapte cald, este adorat și astăzi de copii și adulți deopotrivă. În plus, gospodinele îl preferă pentru că este un preparat care se pregătește foarte ușor, fiind necesare puține ingrediente.

Pentru că, în trecut, unele ingrediente se găseau mai rar, gospodinele au descoperit o variantă mai ușoară de a înlocui ouăle cu apă gazoasă sau sifon. Iar rețeta propusă de savoriurbane.ro reamintește de cea pe care bunicile și mamele obișnuiau să o aibă în caietul de preparate. Aceasta este la fel de simplu de pregătit, are puțini pași și ingrediente, însă își păstrează aroma inconfundabilă, cunoscută din copilărie.

Rețeta de chec cu apă minerală
Checul, un desert simplu și savuros

Rețeta de chec cu apă minerală

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 250 g făină
  • 40 g cacao
  • 220 g zahăr
  • 100 ml apă minerală carbogazoasă sau sifon
  • 50 ml ulei
  • un praf de sare
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare

Începe prin a porni cuptorul, pe care îl setezi la 180 de grade Celsius, pe treapta medie spre înaltă în cazul cuptorului pe gaz sau pe funcția de căldură sus, jos și ventilație. Între timp, se pregătește compoziția pentru chec. Astfel, se separă ouăle, iar gălbenușurile se bat cu 50 de grame de zahăr, alături de vanilie. Se adaugă treptat uleiul și apa minerală, precum și coaja rasă de lămâie.

Separat, se bat și albușurile cu un praf de sare. După ce spuma devine fermă, se adaugă și restul de zahăr și se continuă baterea albușurilor până când se obține o compoziție densă și lucioasă, asemenea celei de bezea. Pentru a testa dacă ai îndeplinit condițiile, atunci când întorci bolul, spuma nu ar trebui să cadă. Peste ea se toarnă apoi amestecul de gălbenușuri și se amestecă timp de numai câteva secunde cu mixerul. Ele se pot incorpora și cu o spatulă, prin mișcări largi și ușoare, aerate.

Ulterior, se cerne și se cântăresc 150 de grame de făină pentru compoziția albă și 100 de grame de făină cu 40 de grame de cacao pentru compoziția cu cacao, ambele în boluri separate. Cacaoa și făina se amestecă în prealabil pentru a evita cocoloașele. Din compoziția de ouă se scot 300 de grame și se amestecă cu mixul de făină și cacao. Se folosește spatula, utilizând mișcări largi, de sus în jos.

Peste restul de compoziție se pune făina simplă și se procedează la fel. Ulterior, se tapetează forma cu hârtie de copt și se toarnă inițial partea de aluat alb și apoi cea de cacao. Se pune totul la cuptor și se coace 10 minute la 180 de grade și apoi se reduce temperatura la 170 de grade pentru 20-25 de minute. Testul final este cel al scobitorii. Lasă checul să se liniștească 5 minute în formă și apoi scoate-l pe un grilaj de bucătărie, îndepărtând hârtia de copt.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...